23.10.2023.

21:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Dobro je znati! Neko povrće je zdravije jesti sirovo, a neko kuvano

Povrće je bogato vitaminima i mineralima. Vitamini u povrću su kategorisani kao rastvorljivi u mastima i rastvorljivi u vodi. Vitamini rastvorljivi u mastima, koji uključuju vitamine A, D, E i K, su stabilniji, dok su vitamini rastvorljivi u vodi, kao što su vitamin C i B, osetljiviji na kuvanje i tako se gube.

Zbog toga se često preporučuje da se neke vrste povrća jedu sirove kako bi se maksimizirala količina hranljivih materija iz njih. Povrće je takođe bogato antioksidansima, a kod nekog povrća se uništava tokom kuvanja, a kod drugog postaje bioraspoloživo. To znači da telo bolje apsorbuje hranljive materije iz njih. Metod kuvanja takođe igra važnu ulogu u očuvanju minerala i antioksidanata.

Povrće koje je zdravije jesti sirovo

Povrće bogato vitaminom C, kao što su brokoli ili spanać najbolje je za zdravlje kada se jede sirovo. U njima se kuvanjem smanjuje količina vitamina C. Kelj i grašak su takođe zdraviji za jelo sirovo.

Informer

Brokoli je bolje jsti sirovo

Među povrće bogato antioksidansima koje je zdravije jesti sirovo spadaju i beli luk, koren peršuna i praziluk. 

Povrće koje je bolje jesti kuvano

Postoji povrće čije antioksidante telo bolje apsorbuje kada se prethodno skuvaju. Da biste iskoristili sve hranljive sastojke, kuvajte šargarepu, beli i slatki krompir, špargle, cveklu i karfiol.

Informer

 Beta karoten se bolje apsorbuje ako se šargarepa skuva

Kuvanje takođe pozitivno utiče na bolju apsorpciju beta karotena u povrću kao što su šargarepa, tikvice i bundeva.

Pažljivo kuvajte povrće

Naravno, bolje je jesti kuvano povrće nego ga uopšte ne jesti. Ako sirovo povrće nije za vas ili jednostavno više volite da ga jedete kuvano, obarite ga tek toliko da omekša, ali ne previše da ne postane kašasto, piše Live Strong.