23.10.2023.

14:20

Foto: Freepik.com

Magazin

Nahranite i ojačajte imunitet! 5 linija odbrane od virusa

Jesen odavno odbrojava svoje dane i mada nikako da sa sobom donese i hladnije vreme, sezona prehlada i respiratornih infekcija je već uveliko u toku. Stručnjaci predlažu da se u ovom periodu godine vodite onom "bolje sprečiti nego lečiti", pa savetuju da organizmu obezbedite dovoljnu količinu vitamina. Pogledajte listu namirnica koje vam mogu pomoći da održite imunitet i ojačate organizam, a samim tim i odbranite od virusa.

Citrusi

Vitamin C, koji možete da pronađete u citrusima, jedan je od ključnih sastojaka koji jačaju imunitet. Pomorandže sadrže fitonutrijente kao što su flavonoidi i polifenoli, koji su veoma korisni za vaš organizam.

Informer

Zeleni čaj donosi bogatstvo antioksidanasa

Zeleni čaj

Napitak koji Kinezi konzumiraju već stotinama godina donosi bogatstvo antioksidanasa, koji podižu otpornost organizma. Bogat vlaknima, ovaj čaj pomaže da se oslobodite toksina.

Đumbir

Đumbir je odličan u borbi protiv kijavice i visoke temperature. Deluje antibakterijski, ubija viruse koji uzrokuju prehladu i sprečava nastanak upala, a čaj od svežeg đumbira može da ublaži bolove u grlu.

Informer

Beli luk u društvu đumbira i limuna

Beli luk

Ovaj prirodni antibiotik jedan je od nezaobilaznih saveznika u borbi protiv virusa.

Jogurt i kefir

Za celokupno zdravlje organizma važna je i uravnotežena crevna flora. Dobre bakterije u crevima štite od prehlade, alergije i astme, a jogurt i kefir najbogatiji su prirodni izvori probiotika.