Autor: Informer.rs

04.11.2023.

16:30

Foto: Shuterstock

Magazin

Ako stavite ovaj začin u kafu otarasićete se masnih naslaga! Sigurno ga već imate u kuhiniji

Jedno istraživanje, koje je dokazalo sve dobrobiti cimeta, je predstavljeno 2017. na konferenciji Američkog udruženja za srčane bolesti.

Tokom 12 nedelja, naučnici su pacovima davali dijetetske suplemente na bazi cimeta dok su ih hranili visokokaloričnom hranom. Testovi obavljeni na pacovima pre i posle eksperimenta pokazali su da su pacovi nakon uzimanja suplemenata cimeta imali više antioksidanata i antiinflamatornih molekula u svom telu nego ranije.

Takođe, smanjena im je ukupna težina i obim struka, bez obzira na to što su jeli masnu i tešku hranu.

Informer

Dokazano je da cimet ima mnoge zdravstvene prednosti. Pored gore navedenih prednosti, tu je i smirivanje varenja i poboljšanje funkcije mozga, piše Daily Mail.

Prema istraživanju sprovedenom u Medicinskom centru Univerziteta Rush u Čikagu 2015. godine, dokazano je da cimet povećava proizvodnju proteina koji pomažu mozgu u organizovanju i skladištenju informacija.

Istraživanje kaže da je dovoljno dnevno staviti prstohvat mlevenog cimeta u kafu ili na ovsene pahuljice za poboljšanje pamćenja.

Začin cimet se pravi od kore cimetovog drveta, pun je antioksidanata, pomaže u smanjenju šećera u krvi i može sprečiti razne upale.

U studiji sprovedenoj 2010. godine u Centru za primenjene zdravstvene nauke, dokazano je da voda sa cimetom sadrži dovoljno antioksidanata da smanji šanse za dobijanje viška kilograma za čak 23 odsto.