08.11.2023.

19:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Želite da smršate? Ovo je najbolji izbor za večeru

Ako želite da smršate, za večeru se preporučuje uravnotežen obrok koji sadrži kombinaciju proteina, vlakana, zdravih masti i povrća. Sledi nekoliko smernica.

Šta jesti?

Proteini: Piletina, ćuretina, riba, jaja, tofu ili mahunarke kao što su sočivo i pasulj su odlični izvori proteina.

Povrće: Šareno povrće obezbeđuje različite hranljive materije. Možete da izaberete brokoli, spanać, paprike, paradajz, tikvice ili bilo koje drugo sezonsko povrće.

Informer

Iskoristite sezonu bundeve

Složeni ugljeni hidrati: Testenina od integralnog brašna, smeđi pirinač, kinoa ili leblebije su dobri izvori složenih ugljenih hidrata.

Zdrave masti: Avokado, orasi, maslinovo ulje ili masna riba (kao što je losos) obezbeđuju zdrave masti.

Voće: Ako želite desert, izaberite voće kao što su bobičasti plodovi, jabuke ili kruške.

Kada jesti?

Što se tiče vremena, idealno bi bilo večerati bar 2-3 sata pre spavanja. Ovo daje telu dovoljno vremena da svari hranu pre odmora. I naravno, uvek slušajte svoje telo i prilagodite svoje navike u ishrani svojim potrebama.

Par predloga za lagana, ali ukusna jela

Pileća salata sa avokadom: Pileći file skuvajte ili ispecite i isecite na trake. Dodajte svež avokado, čeri paradajz, zeleniš po izboru i pokapajte maslinovim uljem. So i biber dodajte po ukusu.

Informer

Pileća salata

Kinoa sa povrćem: Kuvajte kinou prema uputstvu na pakovanju. Dodajte kuvano povrće kao što su brokoli, paprika i paradajz. Začinite limunovim sokom, maslinovim uljem i svežim začinskim biljem.

Bareni losos sa batatom: Losos skuvati na pari, posoliti i dodati malo limunovog soka. Poslužite uz kuvani slatki krompir.

Tikvice sa kinoom i feta sirom: Tikvice isecite na trakice i kratko propržite u tiganju. Dodajte kuvanu kinoju, svežu nanu i izmrvljeni feta sir. Začinite maslinovim uljem i crnim biberom.

Svi ovi recepti su bogati hranljivim materijama i pružiće vam dobar osećaj sitosti.