09.11.2023.

10:00

Foto: freepik

Magazin

Povećavaju seksualnu želju i erektilnu funkciju! Ove namirnice važe za odlične afrodizijake

Nema sumnje da libido tokom vremena opada, ali pre nego što počnete da razmišljate o nekim industrijskim alternativama, ne bi bilo loše da se okrenete prirodi.

Nutricionistkinja Tamara Tanasković otkrila je detaljnije o tome:

- Libido i ishrana su povezani, ono što unosimo u svoj organizam može značajno uticati na našu intimnu želju. Dobro je poznato da neki zdravstveni problemi mogu dovesti do smanjenja libida (hipotireoza i Hašimoto, depresija), nutritivni deficiti, ali i neki lekovi (kontraceptivne pilule) - navodi nutricionistkinja i otkriva kako odabrane namirnice mogu poboljšati libido:

1. Žen šen: Ova adaptogena biljka se tradicionalno koristi za poboljšanje libida. Pomaže u smanjenju stresa i podržava ravnotežu hormona, što može povećati seksualnu želju.

2. Lubenica: Bogata citrulinom, aminokiselinom koja pomaže opuštanje krvnih sudova i poboljšava protok krvi. Ovo može poboljšati erektilnu funkciju kod muškaraca.

3. Maka: Ova superhrana iz Perua je poznata po svojim afrodizijačkim svojstvima.

4. Badem: Bogat cinkom, mineralom koji je ključan za proizvodnju hormona, posebno testosterona.

Informer

bademi

5. Ostrige: Izvor cinka, ostrige su često povezane sa povećanjem seksualne želje i plodnosti.

6. Čili: Kapsaicin, supstanca odgovorna za ljutinu čilija, može povećati srčanu frekvenciju i poboljšati cirkulaciju krvi.

7. Smokva: Ova voćka je bogata antioksidansima i vlaknima, podržavajući zdravu cirkulaciju i kardiovaskularno zdravlje.

8. Bosiljak: Pomaže u smanjenju stresa i poboljšava protoka krvi.

9. Beli luk: Poboljšava cirkulaciju i pomaže u održavanju zdravih arterija, što može dovesti do bolje seksualne funkcije.