Magazin
Uzimajte 'domaće' vitamine protiv virusa! Ovo su najzdravije sezonske namirnice
Najbolji kvalitet voća i povrća je tokom njihove sezone, kažu stručnjaci. U tom periodu ne samo što im je ukus najintenzivniji već je i sadržaj hranljivih materija najveći. Bez obzira na to što u dobro snabdevenim radnjama možemo usred zime da jedemo sveže jagode ili paradajz, i lekari nas podsećaju da na trpezi treba da imamo ono čega u izobilju ima na pijacama.
Pogledajte spisak najzdravijih namirnica krajem novembra i zaštitite svoj organizam, koji je u ovom periodu na udaru raznih virusa.
VOĆE
Jabuke
Sezona jabuka je sada na vrhuncu, i sada su ove voćke najzdravije i najukusnije. Sadrže jako malo zasićenih masti, holesterola i natrijuma. Dobar su izvor vitamina C i dijetalnih vlakana, pa se preporučuju osobama koje pate od opstipacije. Jabuke jedite svakodnevno, a od njih možete da pravite kompot ili da ih pečete u rerni.
Kivi
Ovo je pravo malo čudesno voće, jer je izvor dijetalnih vlakana, vitamina E, kalijuma i bakra, kao i vitamina C i vitamina K. Zbog njegove visoke nutritivne vrednosti, kivi bi trebalo da jedete umereno. Ova voćka pomaže u snižavanju holesterola i kontrolisanju dijabetesa.
Pomorandže
Sadrže malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar su izvor folne kiseline, kalijuma, dijetalnih vlakana i vitamina C. Pomorandža je savršena za jačanje imuniteta, pogotovo u ovom periodu kada vladaju virusi.
Kruške
Sezona ovog voća je sada na vrhuncu i trebalo bi to da iskoristite, jer već u decembru neće biti toliko pristupačne, zdrave i ukusne. Bogate su vitaminom C, a i odličan izvor dijetalnih vlakana, pa su dobre za probavu.
Dunja
Dunja je prava vitaminska bomba jeseni i od davnina je poznata u narodnoj medicini i koristi se pre svega kao sredstvo za ublažavanje kašlja i umirivanje stomačnih tegoba. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, bakra i vitamina C.
POVRĆE
Cvekla
Bogata je gvožđem i magnezijumom, pa se preporučuje osobama koje su malokrvne. Ovo povrće je idealno za žene, jer stručnjaci savetuju da ga dame jedu kada su u menstrualnom ciklusu. Podižu imunitet i pozitivno utiču na krvnu sliku. Možete da je jedete u salati ili da pravite smuti.
Kupus
Bilo da ga jedete svežeg ili kiselog, kupus je odlična namirnica za ovo doba godine, jer je prepun vitamina C, koji podiže imunitet. Kupus reguliše rad creva, pomaže iskašljavanje, varenje, ublažava upale i čireve.
Prokelj
Iako nije dovoljno zastupljen kod nas u jelovniku, prokelj je bogat mineralima, od kojih najviše ima kalijuma, mangana, bakra, kalcijuma, gvožđa i fosfora. Kalijum je važan sastojak ćelija i telesnih tečnosti i pomaže u kontroli rada srca i krvnog pritiska.
Karfiol
Karfiol je povrće koje ne sadrži masti i natrijum. Bogat je kalijumom, mineralom koji je veoma važan za razvoj kostiju i mišića. Ovo povrće pozitivno utiče na cirkulaciju i štiti od raznih upala.