27.11.2023.

18:40

Foto: Shutterstock

Magazin

Hrana pomaže organu na koji liči! Ove namirnice su vaša najbolja prirodna apoteka

Prema starim verovanjima oblik voća i povrća, naročito ako nalikuje nekom organu, daje snagu baš njemu. Sigurno ste mnogo puta pomislili kako je jezgro oraha kao mali mozak ili kolut šargarepe kao oko. To su samo neki od primera, a ima ih još:

Grejpfrut - dojke

Grejpfrut, pomorandža i ostali agrumi iznutra podsećaju na ženske mlečne žlezde u grudima. Grejp sadrži limonoid, za koji je otkriveno da štiti od raka.

Informer

Orasi su od davnina poznati kao hrana za mozak

Orah - mozak

Orasi su od davnina poznati kao hrana za mozak. Dobar su izvor omega-3 kiselina i imaju više antioksidansa, folne kiseline (vitamina B9) i vitamine E od ostalih orašastih plodova.

Šargarepa - oči

Kad presečete šargarepu, možete videti kako njena unutrašnjost nalikuje oku, preciznije zenici. Beta-karoten iz šargarepe (koji joj daje narandžastu boju) pomaže u održavanju zdravog vida i štiti od razvoja katarakte (sive mrene).

Informer

Uunutrašnjost šargarepe nalikuje zenici

Celer - kosti

Stabljika celera podseća na kosti, a celer sadrži silicijum koji je deo onoga što kostima daje čvrstoću.

Paradajz - srce

Ako prepolovite paradajz, videćete da podseća na presek srca - ima "komore i pretkomore". Ona ima više likopena od drugog voća, a to je odlična hrana za srce i krv. Likopen smanjuje rizik od srčanih bolesti, a paradajz je bogat vitaminom C, što je važno za zdravlje srca.

Informer

Paradajz ima 'komore i pretkomore'

Pečurka - uvo

Kada presečete pečurku, podsetiće vas na uvo, a one su prepune vitamina D, koji je nužan za sprečavanje gubitka sluha.

Avokado - materica

Oblikom podseća na matericu i grlić materice, a istraživanja su pokazala da doprinosi ravnoteži hormona u telu i sprečavanju raka grlića materice. Upravo koliko treba detetu da se razvije u materici - devet meseci, toliko je potrebno avokadu da iz cveta postane plod.

Informer

Oblikom podseća na matericu i grlić materice

Đumbir - želudac

Koristi se kao lek za želudac, a dobar je i za probavu. Njegov glavni sastojak - gingerol odličan je u borbi protiv mučnine i povraćanja.

Pasulj - bubrezi

Za pasulj kažu da liči na bubrege i pomaže njihovom normalnom radu.

Smokva - testisi

Semenke u smokvi podsećaju na spermatozoide, a dokazano je da smokve povećavaju njihovu pokretljivost, što utiče na plodnost muškarca.