Autor: Informer.rs

24.11.2023.

11:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Ako svaki dan jedete cimet u vašem telu dogodiće se nešto neverovatno

Mirisni cimet je asocijacija na sitne kolače koji se prave zimi i na posebnu atmosferu u domu. Manje je poznato da je ovaj začin lekovit i da ima mnoga pozitivna svojstva.

Ako jedete cimet svaki dan, postoje načini na koje će on uticati na vaše telo.

Evo kako cimet utiče na zdravlje, ako ga uzimate redovno, u malim količinama.

1. Može da smanji holesterol

Loren Manaker, registrovani dijetetičar, nutricionista i autor, kaže da je jedna od prednosti redovne konzumacije cimeta to što je dobar za vaše srce.

- Dnevna konzumacija cimeta je dugoročno povezana sa zdravljem srca na nekoliko načina. Naime, poznato je da cimet smanjuje nivo ukupnog holesterola, LDL holesterola i triglicerida, dok održava nivo HDL holesterola - kaže Loren.

Pošto je visok krvni pritisak povezan sa kardiovaskularnim oboljenjima, ovo je još jedan način na koji konzumacija cimeta smanjuje rizik.

Informer

- To znači da se pokazalo da vas cimet čini osetljivijim na insulin koji vaše telo proizvodi, tako da ćelije vašeg tela bolje reaguju na insulin, hormon koji kontroliše šećer u krvi -  objašnjava Šeron Palmer, dijetetičar i nutricionista.

Palmer objašnjava da to može pomoći u zaštiti od dijabetesa tipa 2.

- Kako telo postaje otpornije na insulin koji proizvodi, glukoza ne može tako lako da uđe u ćelije tela, a to dovodi do porasta nivoa glukoze u krvi i na kraju do dijabetesa tipa 2 - kaže ona.

Ona naglašava da cimet nije magičan i da je važno posmatrati ishranu u celini.

Informer

- Cimet sadrži jedinjenja za koja se pokazalo da inhibiraju nakupljanje proteina zvanog tau u mozgu, što je obeležje Alchajmerove bolesti - kaže Manaker.

Ali on dodaje da je potrebno mnogo više podataka da bi se potvrdila veza pre nego što se cimet može preporučiti kao siguran način podrške zdravlju mozga.

Pored toga, neka istraživanja pokazuju da cimet može pomoći u ublažavanju simptoma kod ljudi koji imaju redovnu dijareju zbog sindroma iritabilnog creva.