04.12.2023.

07:25

Foto: freepik

Magazin

Jača imuni sistem, smanjuje upale... Ova namirnica je veoma jeftina, a zovu je eliksir zdravlja

Ljudi često jedu određenu hranu samo zato što im se dopada ukus, bez razmišljanja o tome kako ona utiče na njihovo zdravlje. Verujemo da je jedna od takve hrane upravo i kiselo mleko.

Međutim, kiselo mleko se sa razlogom naziva još i eliksir zdravlja, a vekovima se koristi u našoj kulturi. 

Nutricionistkinja Ivana Mišić otkriva koji su njegovi benefiti:

- Kiselo mleko je bogato probiotičkim bakterijama, koje su ključne za zdravu crevnu mikrofloru, a zdrava crevna mikroflora je temelj celokupnog zdravlja našeg tela. Da li ste znali da redovno konzumiranje kiselog mleka može pomoći u jačanju imunog sistema, smanjenju upala i povećanju apsorpcije nutrijenata - pita Ivana i dodaje:

Informer

kiselo mleko

- Osim toga, pomaže u borbi protiv crevnih poremećaja i jača kosti, zbog visokog sadržaja kalcijuma i vitamina D. Kiselo mleko takođe može pomoći u regulaciji telesne težine, jer pomaže osećaju sitosti i redukuje žudnje za hranom kada i nismo zapravo gladni - kaže nutricionistkinja i zaključuje:

- Sledeći put kada se zapitate šta da pojedete za doručak ili užinu, neka vam prva opcija bude činija kiselog mleka, sa recimo 2 kašike čia semenki, bude prva ideja. Vaše telo će vam biti zahvalno!