13.12.2023.

18:40

Foto: Freepik.com

Magazin

Deset najzdravijih 'zimskih' namirnica! Od limuna do lososa

Tokom zimskih meseci treba ojačiti imunitet kao preventivu od virusa i infekcija. Nije neuobičajeno da lekari često preporučuju raznovrstan jelovnik s voćem i povrćem, pre nego lekove i suplemente. Podsetite se šta bi trebalo da jedete malo više.

Limun

U samo jednom limunu nalazi se više od 100 odsto količine vitamina C koju treba uneti tokom dana. To znači da ovo voće povećava nivo dobrog holesterola i jača kosti. Citrusni flavonoidi u limunu sprečavaju rast kancerogenih ćelija i imaju antiinflamatorna svojstva.

Spanać

Sadrži lutein i zeasksantin, antioksidante koji čuvaju vid i jačaju imuni sistem. Nedavno sprovedena istraživanja pokazala su da je među namirnicama koje pomažu u borbi protiv raka spanać jedna od najefektnijih.

Informer

Pasta sa brokolijem

Brokoli

Jedna stabljika brokolija sadrži više od 100 odsto potrebne dnevne količina vitamina K, više od 200 odsto preporučene dnevne doze vitamina C. Ova dva vitamina su izuzetno važna za kosti, a brokoli je inače i dobra prevencija za mnoge vrste raka.

Crna čokolada

Samo 12 grama crne čokolade dnevno reguliše krvni pritisak. Kakao, sastojak crne čokolade, bogat je flavonoidima i antioksidantima, koji snižavaju nivo lošeg, a povećavaju nivo dobrog holesterola.

Informer

Svima omiljeno povrće

Krompir

Jedan crveni krompir prosečne veličine sadrži 66 mikrograma folata za izgradnju ćelija - ova količina nalazi se u jednoj šolji spanaća ili brokolija. Takođe, u crvenom krompiru "krije" se osam puta više vitamina A od potrebne dnevne količine. Ovaj vitamin inače poboljšava imunitet i smanjuje rizik od raka.

Losos

Bogat je omega-3 masnim kiselinama, koje smanjuju rizik od depresije, srčanih bolesti, kancera. Losos takođe sadrži nijacin, koji je dobar za pamćenje i štiti od Alchajmera.

Avokado

U avokadu se nalazi dosta zdravih masti, koje snižavaju nivo lošeg holesterola za oko 22 odsto. Jedan avokado sadrži više od polovine dnevne doze hranljivih vlakana, i više od 40 odsto folata koji su telu potrebni tokom dana. Samim tim, ovo voće smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Informer

Beli luk pomaže u borbi protiv virusa

Beli luk

Možda nije jedna od najmirišljavijih namirnica, ali je svakako jedna od najzdravijih. Beli luk pomaže u borbi protiv virusa, sprečava širenje bakterija, uključujući i ešerihiju koli. Alicin, koji se nalazi u ovom luku, ima antiinflamatorna svojstva, snižava nivo holesterola i krvnog pritiska.

Mahunarke četiri puta nedeljno

Ako bar četiri puta nedeljno iskombinujete jelovnik s mahunarkama, učinili ste dobru stvar za srce. Pasulj, grašak i sočivo su namirnice koje smanjuju rizik od srčanih bolesti za 25 odsto, pokazala su istraživanja. Ove namirnice umanjuju i rizik od raka dojke.