Autor: Informer.rs

01.01.2024.

06:21

Foto: Shuterstock

Magazin

Šta da pijete i pojedete posle previše popijenih čašica? Kiseli sok i banane za mamurne

Nutricionisti otkrivaju koja hrana može da vam pomogne i ubrza oporavak, ali i izleči neprijatnu glavobolju.

ZA PIĆE

Sportski ili energetski napici mogu odlično da nadomeste elektrolite koje ste izgubili ispijajući alkohol.

Voćni sokovi bogati su fruktozom, šećerom koji će vam vratiti energiju i vitaminima i mineralima koje treba da nadoknadite. Pomoći će vam čak i limunada sa dve kašike limunovog soka.

Čaj od đumbira je odličan protiv mučnine, pa može biti efikasan i za mamurluk. Možete koren đumbira iseći na tanke listiće i žvakati.

Rasol i sok kiselih krastavaca sadrže idealan nivo šećera, soli, vode i sirćeta, koji vam je posle alkohola potreban.

Informer

ZA JELO

Jaja sadrže aminokiselinu koja se zove cistein, a koja ubrzava razgradnju toksina u telu, uključujući i one koje su se u telu stvorile preteranim konzumiranjem alkohola. Najbolje je da pojedete kuvano jaje, jer će prženo na mnogo masti izazvati još veću mučninu.

Hrana bogata kalijumom poput banane, kivija, pečuraka, soka od paradajza ili avokada uzmite pre bilo kojih drugih namirnica. Preterana konzumacija alkohola, praćena čestim odlascima u toalet, uzrokuje gubitak kalijuma. Usled toga, javlja se mučnina, slabost, umor, pa će vam zato hrana bogata ovim mineralom prijati.

Supa s povrćem, bogata vitaminima, mineralima i solima osvežiće iscrpljeni organizam.
Listovi sveže nane će vam poslužiti da umirite mučninu. Slobodno sažvaćite nekoliko svežih listića.