21.12.2023.

13:30

Foto: Instagram/healthwithcory

Magazin

Obratite pažnju! Doktor otkriva šta boja urina govori o vašem zdravlju (VIDEO)

Možda čak i niste o tome razmišljali, međutim boja vašeg urina može da pokaže kakvo je vaše zdravlje, odnosno da li pijete dovoljno vode.

Kori Rodrigez, specijalista opšte medicine i ishrane koji sa svojim pratiocima na društvenim mrežama redovno deli najrazličitije savete o zdravlju, pokazao je tri različite nijanse urina i šta one predstavljaju.

- Većina ljudi misli da je čista mokraća dobra, ali to zapravo znači da možda pijete previše vode ili ne unosite dovoljno elektrolita.

Ako vaša mokraća izgleda kao sok od jabuke ili bilo šta blizu njega, verovatno ne dobijate dovoljno vode i morate da povećate unos.

Međutim, ako vaša mokraća do neke mere podseća na svetlo žutu boju, verovatno ste dobro hidrirani - navodi Kori.

Pored ovih boja, može se dogoditi i da urin bude ružičast, ali i blago smeđ.

Ružičasta ili crvenkasta

Ovakva boja se može pojaviti kada se jede, na primer, cvekla ili borovnica. Međutim, ukoliko u urinu ima krvi, to može da ukazuje i na ozbiljne zdravstvene probleme - na bolest bubrega, tumore, infekciju urinarnog trakta, probleme sa prostatom ili nešto drugo. Takođe, urin je takve boje i kod trovanja živom. Svakako je potrebna pomoć lekara.

Blago smeđa

Moglo bi da se radi o bolesti jetre ili teškoj dehidraciji. Pijte nekoliko dana više vode i ako boja urina ostane ista, posetite doktora.