Autor: Informer.rs

30.12.2023.

22:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Zbog ovih hormona se osećamo srećno! Evo kako da ih podstaknete

Faktori kao što su pravilna ishrana, fizičke aktivnosti i kreativni hobiji mogu uticati na lučenje hormona koji uzrokuju osećaj sreće i zadovoljstva.

Endorfin

Kretanje je dugo važilo kao sredstvo protiv depresije, a nauka je i dokazala tu njegovu spasonosnu ulogu. Naime, sport i drugi umereni fizički napori proizvode merljiv fiziološki učinak, koji pruža osećaj psihofizičkog blagostanja.

To mogu biti razne fizičke aktivnosti koje zahtevaju malo veći napor - trčanje, biciklizam, plivanje, košarka, brzo hodanje, baštovanstvo, seks.

Informer

Dopamin

Dopamin utiče na naše raspoloženje, san, pamćenje, učenje i koncentraciju. Stručnjaci smatraju da je dopamin više povezan s motivacijom, željom i nagonom.

Dobar balans dopamina od vitalnog je značaja za fizičko i mentalno blagostanje.

Način ishrane može uticati na nivo dopamina. Smatra se da zasićene masnoće izazivaju upalne procese koji mogu da utiču na lučenje dopamina. Usled nedostatka proteina moguć je manjak l-tirozina, aminokiseline koja pomaže produkciju dopamina.

Fizička aktivnost može povećati nivo dopamina u telu.

Redovne šetnje, plivanje ili vožnja bicikla mogu pomoći.

Promene u načinu ishrane mogu stimulisati lučenje dopamina.

Ishrana koja sadrži više dobrih nezasićenih masnoća, uz dodatak voća, povrća i proteina može biti korisna.

Informer

Aminokiselina l-tirozin je posebno važna, jer je tijelu potrebna za proizvodnju dopamina. L-tirozina ima u piletini, govedini, jajima, bademima, avokadu, bananama.

Avokado i banane su i prirodni izvori samog dopamina, zajedno sa drugim namirnicama, kao što su grašak, patlidžani, agrumi, paradajz.

Serotonin

Serotonin je prirodni monoaminski neurotransmiter koji prenosi signale između nervnih ćelija u cijelom tijelu. Osim što kontroliše emocije, utiče i na motoričke funkcije.

Isto tako, utiče i na raspoloženje, a poznat je i kao jedan od hormona sreće.

Osobi pomaže i da bolje zaspi, važan je za probavu, ali i za zaceljivanje rana i za kontrolu seksualnih funkcija.

Postoje istraživanja koja kažu kako manjak serotonina može uticati i na pojavu depresije.

Informer

Nivo serotonina se može povećati izlaganjem dnevnom svetlu, vežbanjem, pravilnom ishranom i meditacijom.

Što se tiče ishrane, najviše će na nivo serotonina uticati složeni ugljeni hidrati kao što su povrće, voće, mahunarke ili integralne žitarice.

Kada se jedu ove namirnice telo proizvodi više insulina, a on onda pomaže mišićima da privuku više aminokiselina, a time i daju bolju priliku triptofanu da dođe do mozga.