Magazin
Šta treba da jedete kada ste prehlađeni? Supica zdravlja vredna
Otkrivamo vam koje namirnice lekari preporučuju da biste bez komplikacija prebrodili ovaj prelazni period.
Čaj ili topla limunada
Dobro je poznato da čaj pomaže kod grlobolje. Zeleni čaj je posebno koristan jer je bogat antioksidansima, a upravo oni pružaju potporu organizmu u borbi protiv infekcija. Pomoći će vam i topla limunada. Citrusi imaju puno vitamina C, a mekani sloj pomorandže, limuna ili grejpa sadrži flavonoide, koji će osnažiti imunitet.
Pileća supa
Pileća supa se smatra tradicionalnim lekom jer ne samo što je topao i hranljiv obrok već naučnici tvrde i da postoje dokazi da pomaže u smanjenju aktivnosti ćelija koje su odgovorne za respiratorne probleme.
Crno vino
Verovali ili ne, i crno vino je dobar saveznik u borbi protiv prehlade. Naime, crno vino sadrži antioksidanse koji pomažu organizmu u borbi protiv infekcije, posebno disajnih puteva. Ipak, budite oprezni! Ako pijete tablete, alkohol ne dolazi u obzir.
Začinjena hrana
Možda će vam izmamiti suze, ali začinjena hrana će nos učiniti prohodnijim. Zato slobodno koristite ren, ljute papričice ili biber.
Đumbir
Istraživanja su pokazala da je đumbir neverovatno delotvoran u sprečavanju i smirivanju mučnina ili drugih želudačnih tegoba poput nadutosti, mučnine, nagona za povraćanjem. Stoga, u slučaju ovih problema popijte šoljicu čaja od đumbira. Dokazano je i da je đumbir odličan saveznik u borbi protiv prehlade i gripa, a kombinacija đumbira, limuna i meda pobeđuje sve infekcije.
Soda bikarbona
Vrlo čest sastojak preparata za smirivanje želuca. Rastvorite jednu kašičicu sode bikarbone u čaši vode i popijte. Miks vode i sode bikarbone predstavlja jeftin i praktičan lek za smirivanje želuca.