31.12.2023.

15:40

Foto: Shutterstock

Magazin

Stručnjaci upozoravaju: Lekovi za dijabetes nisu za sve

Upotreba lekova za dijabetes u procesu mršavljenja naročito je porasla otkako je otkriveno da mogu da pomognu ljudima da smršaju oponašajući hormone zbog kojih se osećate siti nakon jela, ali i posle priznanja mnogih poznatih ličnosti da su ga koristile kako bi skinule neželjene kilograme.

 - Ovi lekovi nisu brzo rešenje za gubitak težine...uzimanje ovog leka neće sprečiti povećanje telesne težine kod onih koji preteruju tokom božićnog perioda -  rekao je dr Sajmon Kork, viši predavač fiziologije na Univerzitetu Anglija Raskin, dodajući da konzumiranje leka nije bez nuspojava, koje, iako retko, mogu biti i ozbiljne.

Da korišćenje lekova za dijabetes u svrhu mršavljenja tokom prazničnih prejedanja nije dobro, smatra i Dr Haršal Dešmuk, konsultant za endokrinologiju i dijabetes i viši klinički predavač na Univerzitetu Hal.

Informer

 - Lekari propisuju ove lekove na osnovu specifičnih indikacija, posle detaljne procene koja uzima u obzir kontraindikacije. Pored toga, potrebna im je postepena titracija tokom vremena za optimalnu efikasnost, zbog čega se njihova nasumična upotreba tokom praznične sezone ne preporučuje -  rekao je Dešmuk, piše Gardijan.

Lek, semaglutid, licenciran kao Ozempic za lečenje dijabetesa tipa 2 i kao Vegovi za gubitak težine, u Ujedinjenom kraljevstvu su besplatni preko Nacionalne zdravstvene službe, ali mogu i da se kupe i preko onlajn apoteka uz određene provere.

Relativno laka dostupnost leka je, dodatno zabrinula engleske stručnjake, kao i činjenica da su pojedine apoteke u UK davale lek za dijabetes ljudima sa normalnom težinom, o čemu je Gardijan ranije izveštavao.