16.01.2024.

18:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Vruća hrana smeta grlu! Evo šta sve treba da izbegavate kod grlobolje!

Upala grla je tokom zimskih meseci vrlo česta pojava. Ona može biti uzrokovana bakterijama i virusima u ždrelu, ali se pojavljuje i kao posledica poremećaja sluznice nosa. Peckanje, grebanje i otežano gutanje samo su neki od simptoma upale grla koje neka hrana može dodatno da pogorša. Saznajte koju hranu bi trebalo da izbegavate ako želite da vam upala grla što pre prođe.

Vruća hrana

Iako većina čim oseti bol u grlu krene sa turama toplih napitaka, budite oprezni. Naime, prevrući čajevi, supice i druga kuvana hrana mogu dodatno da pojačaju grlobolju i oštete upaljeno tkivo ždrela. Pričekajte da se pripremljena hrana i piće malo ohlade i postanu prijatni za gutanje.

Informer

Kiselina nikako nije prijatelj vašeg bolesnog grla

Kisela hrana

Kiselina nikako nije prijatelj vašeg bolesnog grla, jer može dodatno da pogorša neugodne simptome peckanja i grebanja. Izbegavajte voće i voćne sokove koji sadrže veliku količinu kiseline (pomorandža, limun, grejpfrut). Isto važi i za salate sa sirćetom i turšiju.

Slana hrana

Ispiranje grla slanom vodom jeste preporučljivo, ali preslana hrana ima potpuno suprotan efekt. Velike količine soli "nagrizaju" tkivo ždrela i mogu da pojačaju simptome upale i izazovu još jače bolove.

Informer

Ljuta i začinjena hrana dobra je za sluznicu nosa, ali to nije slučaj i kod grlobolje

Ljuta hrana

Ljuta i začinjena hrana dobra je za sluznicu nosa, lako "otvara" sinuse, međutim to nije slučaj i kod grlobolje. Baš kao i kod kisele ili slane hrane i ljuti začini mogu da pojačaju simptome upale grla. Začine poput tabaska, ljutih papričica ili feferona kao i hrane koja sadrži puno bibera treba da izbegavate dok upala ne prođe.

Tvrda hrana

Upaljeno grlo je vrlo osetljivo, pa čvrsta hrana koju gutate može dodatno da pogorša stanje grla. Izbegavajte čipseve, musli i orašaste polodove, kao i hleb s tvrdom i hrskavom koricom.