04.02.2024.

14:50

Foto: Shuterstock

Magazin

Šta znači kad nutricionista kaže "izbalansirana ishrana"? Nije samo raznovrsnost namirnica - ovo je ključno

Raznovrsna ishrana je ključni element zdrave ishrane, međutim mnogi nisu sigurni šta ona tačno podrazumeva i zašto je važna.

Detaljnije je o ovome otkrila nutricionistkinja Ivana Mišić:

Raznovrsnost namirnica

Raznovrsna ishrana podrazumeva unošenje širokog spektra namirnica iz svih grupa, uključujući voće, povrće, žitarice, proteine i mlečne proizvode. Ovaj pristup obezbeđuje da telo dobija različite hranljive materije, vitamine i minerale koji su mu potrebni.

Hranljivi sastojci

Svaka grupa hrane pruža različite hranljive sastojke. Na primer, voće i povrće bogati su vlaknima, antioksidansima i vitaminima. Mlečni proizvodi pružaju kalcijum i proteine, dok proteini iz mesa i mahunarki doprinose izgradnji mišića i energiji.

Informer

ishrana

Prevencija deficita

Uzimanjem raznovrsnih namirnica smanjujemo rizik od nedostatka specifičnih hranljivih materija. Na primer, unošenje različitih vrsta povrća pomaže u prevenciji deficita vitamina i minerala.

Uživanje u hrani

Raznovrsna ishrana može činiti ishranu zanimljivijom i uživanje u hrani bogatijim iskustvom. Probavanje novih namirnica i recepata može biti zabavno i inspirišuće.

Održavanje telesne težine

Raznovrsna ishrana može pomoći u održavanju zdrave telesne težine jer obezbeđuje ravnotežu između kalorija unetih hranom i potrošenih kalorija.

Prevencija bolesti

Studije su pokazale da raznovrsna ishrana može smanjiti rizik od hroničnih bolesti poput srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i određenih vrsta kancera.

- Da biste postigli raznovrsnu ishranu, pokušajte da svakodnevno jedete različite boje voća i povrća, kombinujte proteine iz različitih izvora, uključite celovite žitarice i ograničite unos rafinisanih šećera i zasićenih masti - savetuje Ivana.