17.03.2024.

22:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Oporavite creva od antibiotika! Mogu dovesti do ozbiljnih poremećaja, ako ne primenite ove ključne stvari

Antibiotici su veoma korisni, međutim isto tako mogu negativno uticati na crevnu mikrofloru. Koji se sve problemi javljaju zbog njihove upotrebe, ali i kako da oporavite vaša creva, otkrila je nutricionistkinja Ivana Mišić:

- Uzimanje antibiotika može značajno uticati na crevnu mikrofloru, jer oni ne ubijaju samo štetne bakterije, već i korisne, a to može dovesti do niza problema, uključujući poremećaje u varenju, povećanu osetljivost na infekcije i smanjenje imunološke funkcije - navodi nutricionistkinja i otkriva kako možete da pomognete svojim crevima da se oporave od antibiotika:

Probiotici:

Uključite namirnice bogate probioticima poput jogurta, kefira, kiselog kupusa i kombuche. Probiotici pomažu u obnavljanju korisnih bakterija u crevima.

Prebiotici:

Konzumirajte prebiotičke namirnice poput čičoke, banane, belog luka i crnog luka. Prebiotici su vlakna koja hrane dobre bakterije u crevima.

Informer

lekovi

Raznovrsna ishrana:

Jedite raznoliko voće, povrće i integralne žitarice kako biste obezbedili različite vrste vlakana i nutrijenata koji podržavaju zdravu mikrofloru.

Hidratacija:

Ispijanje dovoljno vode je ključno za održavanje zdravlja creva i pomaže u ispiranju toksina.

Izbegavajte šećer i prerađenu hranu:

Ove namirnice mogu podsticati rast štetnih bakterija i gljivica u crevima što nije poželjno ako želite da vratite regulaciju crevnog sistema