28.03.2024.

21:30

Foto: Shuterstock

Magazin

Neobični znakovi koji pokazuju da ste alergični na neku hranu! Grlo grebe i od lešnika

Alergija na hranu ponekad može imati blage simptome i sami na osnovu nekih znakova možete otkriti da li treba da izbegavate izvesne namirnice. Razno voće poput jagoda, a naročito orašasto - bademi, lešnik, orah i kikiriki - i u malim količinama mogu izazvati neprijatnosti.

Da biste slobodno uživali u jelu, najbolje je da se zbog eventualnih problema sa alergijama posavetujete sa dijetetičarom specijalizovanim za alergije na hranu i uradite potrebne analize, ali pratiti da li imate i neke od ovih simptoma kada pojedete neki od "rizičnih" plodova, piše "The Health".

Informer

 

- Ako imate izražen kašalj ili teško dišete pošto pojedete neku hranu, to bi mogli da budu simptomi alergije. Ti simptomi mogu da ukažu na anafilaksiju, stanje koje može otežati disanje.

- Ako vam se na telu pojavi osip čim pojedete neku hranu, to je znak da ste alergični. To mesto može da vas svrbi, a i na drugim mestima po telu mogu da se pojave otoci i crvenilo.

- Neobičan svrab nepca ili grebanje u grlu kratko traju, ali su sigurni pokazatelji da ste alergični na nešto što ste pojeli.

- Kijanje ili svrab očiju nisu samo simptomi sezonske alergije na polen već mogu da budu i reakcija na neku hranu.

- Vrtoglavica nije simptom koji odmah povezujete sa alergijom na hranu, ali simptomi alergije na hranu mogu da budu i vrtoglavica, bleda koža, pa i pad krvnog pritiska.

"Mace" od topole nisu alergeni

"Mace" od topole, bele vazdušaste čestice, nalik komadićima vate koji lete na sve strane i iritiraju prolaznike ne izazivaju alergije kao polen biljaka, ali mogu mehanički da iritiraju organe za disanje.

Informer

Alergolozi ističu da pravu alergiju izaziva polen trava i drveća, a od "mace" od topole (nastaju prilikom pucanja ploda topole) mogu da grebuckaju ili golicaju u grlu ili na nepcima, a kod onih koji već imaju alergijsku kijavicu i imaju preosetljive nosne sluznice da pojača i sekreciju.
Dobra vest je da lete tokom maja, a slabe i nestaju krajem juna.