09.04.2024.

21:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Evo zašto ne može da smršate! 6 grešaka koje usporavaju metabolizam

Preskakanje doručka i nedovoljna količina sna i te kako usporavaju metabolizam. Ako još i dobar deo dana provodite sedeći za kompjuterom, mašinom, kasom imate sigurno problema i s varenjem, nadutošću, a često i problema s kiselinom itd. Mnogi se usled ovih tegoba odlučuju da drastično promene ritam i kreću sa vežbanjem i promenom ishrane, ali dešava im se da i dalje imaju isti probleme.

Nutricionisti napominju da i pored želje i volje da "popravimo" svoj organizam, nesvesno pravimo neke greške. Oni su izdvojili šest.

Nemate pravilan raspored obroka

Vaše telo je pametno. Ono zna kada da očekuje hranu i troši više kalorija u vreme kada očekuje novi unos energije. Pravilan raspored obroka tokom dana, u razmaku od tri do četiri sata pomaže u održavanju brzine metabolizma.

Informer

Adekvatna hidratacija ključ je zdravog i brzog metabolizma

Ne pijete dovoljno vode

Adekvatna hidratacija ključ je zdravog i brzog metabolizma. Ako niste veliki ljubitelj vode, probajte čaj - zeleni čaj ima odlična svojstva koja će vam pomoću u sagorevanju kalorija.

Izbegavate mlečne proizvode

Mlečni proizvodi sadrže neke sastojke koji su važni za sagorevanje masti i za izgradnju mišića, a kalcijum je među prvima koji ima veliku u ulogu u regulisanju metabolizma.

Informer

Ne bežite od tegova

Ne posvećujete dovoljno pažnje treninzima snage

Treningom snage produžavate vreme sagorevanja kalorija čak 48 sati i posle treninga.

Niste jutarnji tip

Ranijim buđenjem i uživanjem u ranojutarnjem suncu poboljšavate svoj bioritam, što će vam dugoročno osigurati zdraviji i brži metabolizam.

Informer

Dijeta s niskim unosom ugljenih hidrata mogla bi skupo da vas košta

U potpunosti ste izbacili ugljene hidrate

Dijeta s niskim unosom ugljenih hidrata mogla bi skupo da vas košta. Kada vežbate, vašim mišićima potrebni su glikogen iz ugljenih hidrata, a kako ste ga iz neznanja izbacili, brzo ćete se zamarati i nećete imati snage da trenirate tako da biste trošili kalorije.