21.04.2024.

12:50

Foto: freepik

Magazin

Doktor savetuje da pantalone nosite upasane u čarape! Ovo vam može spasiti život

Dr Majkl Mozli apelovao je na ljude da "zaguraju pantalone u čarape" kada su napolju. Ovaj potez je zapravo mera predostrožnosti protiv lajmske bolesti.

Slučajevi lajmske bolesti, koja se prenosi ubodom krpelja, su u porastu, jer toplije vreme podstiče više aktivnosti na otvorenom.

- Rani znaci uključuju kružni osip, koji se širi, obično oko 14 dana nakon što ste ugrizeni, a možda i simptome slične gripu - kaže doktor.

Pored toga, on ističe da ako se brzo otkrije, lajmska bolest se može uspešno lečiti antibioticima. Stanje, uzrokovano bakterijom Borrelia burgdorferi, može kulminirati u ozbiljne komplikacije, ako se ne leči ili se leči neefikasno, navodi BristolLive.

Neurološki problemi: Lajmska bolest može uticati na nerve, što dovodi do bolesti poput meningitisa, encefalitisa i Belove paralize. Intenzivirani slučajevi mogu kulminirati kognitivnim padom, propustom u pamćenju i nepovratnim oštećenjem nerava.

Problemi sa zglobovima: Naročito ako se infekcija ne reši brzo, može se razviti lajmski artritis, koji izaziva nelagodnost, upalu i oticanje, prvenstveno kolena.

Srčane komplikacije: Razvijajući se u lajmski karditis, retku, ali alarmantnu progresiju, lajmska bolest može da utiče na srce, izazivajući nepravilne otkucaje srca, upalu srčanih mišića i druge srčane probleme.

Informer

lajmska bolest

Problemi sa očima: Lajmska bolest može dovesti do upale oka, kao što je konjuktivitis, uveitis ili čak optički neuritis u određenim situacijama.

Hronični simptomi: Neki ljudi mogu imati stalne probleme nakon lečenja lajmske bolesti. Ovo stanje je poznato kao sindrom lajmske bolesti nakon tretmana (PTLDS) i može uključivati simptome kao što su umor, bol u zglobovima i mišićima i kognitivne poteškoće.

Kožne manifestacije: Osim karakterističnog osipa (eritema migrans), lajmska bolest može izazvati druge kožne komplikacije kao što su osip, koprivnjača ili lezije.

Retke komplikacije: U retkim slučajevima, lajmska bolest može dovesti do ozbiljnijih komplikacija koje utiču na različite organe, sa stanjima kao što su zapaljenje jetre (hepatitis), upala oka (uveitis) ili zapaljenje membrana mozga i kičmene moždine (meningitis).

- Krpelji koji nose bakterije, koje izazivaju bolest, obično se nalaze u travnatim i šumovitim predelima. Zato kada šetate, uvucite pantalone u čarape i razmislite o korišćenju repelenta protiv insekata - navodi doktor Mozli.