05.05.2024.

14:01

Foto: Privatna arhiva

Magazin

Čuli ste da su žumanca nezdrava i za izbegavanje? Nutricionistkinja Marija otkriva pravu istinu

Nema sumnje da mnogi ljudi u periodu vaskršnjih praznika više konzumiraju jaja. Tradicija kuckanja jajima je veoma zabavna, pogotovo za najmlađe, ali to takođe podrazumeva i da se ta jaja na kraju i pojedu. 

Koliko su ona zapravo zdrava i na šta je potrebno posebno obratiti pažnju, otkrila je za Informer.rs nutricionistkinja Marija Stanišić.

-  Jaja su prirodna namirnica sa najvišom biološkom vrednošću. Veoma su zdrava i niskokalorična, na 100g imaju samo 150 kalorija, oko 13g proteina i oko 10g masti. Ugljenih hidrata gotovo da nema - kaže Marija i dodaje:

- Jaja su danas prilično demonizovana namirnica. Što se zdravih osoba tiče, mogu slobodno pojesti dnevno dva cela jaja i do 8 belanaca, ali treba voditi računa na ostali unos masti i proteina u toku dana. Zapravo, optimalan unos mora biti srazmeran dnevnim potrebama i sveukupnom unosu kalorija, ali da bude prilagođen našem trenutnom zdravstvenom stanju i ciljevima, koje treba postići ishranom.

Informer

Marija Stanišić

Žumance i ishrana

S obzirom na to da za žumanca često možemo čuti da su nezdrava i da ih treba izbegavati, Marija rešava i ovu dilemu:

- Danas je dostupnost informacija dovela do toga da više ne znamo šta je i u kojoj meri zdravo. Jedno je sigurno - zdravo je relativan pojam. Ono što je za mene zdravo, ne mora biti zdravo i za vas. Žumance sadrži holesterol, ali taj holesterol nikako ne treba poistovetiti sa nekim drugim masnoćama. Mislim da nam žumanca nisu kriva za višegodišnje ne razmišljanje o pametnijem odabiru namirnica - zaključuje Marija.