11.05.2024.

18:30

Foto: Shutterstock

Magazin

Poludeću, sve se promenilo! Menopauza - proces u ženskom telu - evo kako da pomognete sebi i olakšate život

Posle četrdesete godine svaka žena oseća promene u svom telu. Ovaj period je prirodan proces ulaska u novu fazu života, a ona može ženi da donese mnogo nedoumica, pitanja oko psihičkih i fizičkih problema koji se tada javljaju. Žene često ne znaju šta da rade u ovom periodu, kako sebi da pomognu, imaju osećaj da im se život okrenuo naglavačke, što je i tačno. Ali većina je sklona tome da ignoriše simptome, da "ćuti i trpi" i "čeka da sve prođe".

Međutim, simptomi mogu da budu veoma jaki, da traju dugo i da ženi potpuno promene ritam i način života. Nema potrebe za tim, kažu stručnjaci, jer ima mnogo načina da se ublaži stres zbog perimenopauze i menopauze, da ovaj period ne omete ženu da bude srećna i zadovoljna, a ne depresivna i anksiozna sa mislima koje otprilike idu ovako: ostarila sam, nisam više ni za šta... To, naravno, nije tačno! O svemu ovome za Ljubav i zdravlje govori ginekolog dr Slađana Raović.

Informer

 

Prvi simptomi

- Menopauza je razdoblje u životu žene koje počinje potpunim prekidom menstruacije i nastaje godinu dana posle poslednje menstruacije. Nastaje kao posledica smanjenja nivoa estrogena. Prvi znaci menopauze mogu se javiti i pre poslednje menstruacije u periodu perimenopauze (koja počinje već u četrdesetim godinama). To su najčešće nedostatak sna, valunzi (talasi toplote), zamor, smanjenje seksualne želje, suvoća vagine, suva koža, nervoza, depresija, pojačano znojenje, kardiovaskularne tegobe, tegobe pri mokrenju, bolovi u kostima i zglobovima. Teško je i nabrojati sve promene na telu žene koje se dešavaju, a opet svaka menopauza je priča za sebe i nemaju sve žene iste tegobe - objašnjava dr Raović.

Šta da radimo

Šta je ono što prvo treba uraditi kada se pojave prvi simptomi, odnosno kada žena primeti promene u menstrualnom ciklusu ili bilo koje druge fizičke i psihičke promene.

- Kada je reč o periodu ulaska u menopauzu, najčešće je to period od 45. do 50. godine, ali često egzogeni faktori mogu uticati na raniji ulazak u menopauzu. To su pušenje, porodična anamneza sa ranijom menopauzom, zračenja, operativno uklanjanje materice i dr. Sa pojavom prvih promena u organizmu najbolje je javiti se ginekologu, koji će dati sugestije da li osim klasičnih ginekoloških ispitivanja treba posetiti i druge specijaliste, u zavisnosti od simptomatologije. Naravno da je većina promena uzrokovana padom estrogena, te je, osim ginekologa, često potrebna i konsultacija s endokrinologom - kaže dr Raović i dodaje koji su to najčešći prvi simptomi koje žena primećuje, ali i zanemaruje u perimenopauzi.

Informer

 

- Ne mogu da izdvojim koji su važniji, a koji manje važni simptomi, ali najčešće promene koje zanemarujemo jesu promene raspoloženja, nervoza, nezadovoljstvo, a upravo su i oni posledica hormonskog statusa u ovom razdoblju žene. Zato ne smemo olako shvatiti nijedan simptom koji žena ima i lečiti ga izolovano. Žene često izbegavaju ginekološke kontrole, te se jave tek kada nastupi neki ozbiljniji problem, kao što je krvarenje. Moj savet su godišnje kontrole i otvoren razgovor sa ginekologom o svemu što vas muči - savetuje naš ginekolog.

Produžiti ciklus ili ne

Najčešće pitanje koje žene sebi i lekarima postavljaju jeste da li kada nastanu promene u menstrualnom ciklusu, kada se on proredi ili smanji, treba lekovima produžiti ciklus ili pustiti da prirodno "ode".

- Ne možemo dati precizan odgovor na ovo pitanje, jer su i stavovi ginekologa podeljeni. Treba saslušati svaku ženu i ozbiljno shvatiti njene tegobe i proceniti šta bi kome najviše "prijalo" i da li žena želi da produži sebi ciklus ili smatra da sve treba pustiti prirodnim tokom. Jer i ako nekoj ženi predložite hormonsku supstituciju kojom će produžiti ciklus, ona je neće koristiti ako ima otpor. Kada je reč o psihičkim problemima, tegobe kao što su neraspoloženje, razdražljivost, depresija i slično najčešće dolaze sa menopauzom, ali je pogrešno početi odmah sa antidepresivima. Međutim, žene najčešće samovoljno počinju terapiju, ali tako leče posledicu, a ne uzrok - kaže dr Raović.

Informer

 

Hormoni ili prirodni lekovi

Mnoge žene su u dilemi oko hormonske terapije, jer misle da ona ima nuspojave koje su loše. Nažalost, reč je samo o neobaveštenosti. Zato mnoge žene posežu za prirodnim preparatima. Šta je bolje?

- Kada se govori o hormonskoj terapiji, to uvek vodi do polemike, čak i među lekarima. Treba znati da hormonska terapija nije opasna i da pomaže u prevazilaženju menopauzalnih tegoba, a rezultat je efikasniji i brži nego sa biljnim preparatima. Ne treba se plašiti hormona, jer kako ćemo drugačije rešiti hormonski deficit ako ne adekvatnom terapijom. Naravno, uvek treba individualno pristupiti u zavisnosti da li žena ima neko primarno oboljenje. Upravo edukacija žena je važna u donošenju odluke o načinu lečenja - savetuje dr Slađana Raović.

Promenite ishranu i vežbajte

Dr Raović savetuje šta treba još uraditi kako bi žena pomogla sebi da lakše prođe kroz sve faze promena.

- Najveći problem u ovom periodu jeste nedostatak fizičke aktivnosti i nepravilna ishrana, nedovoljno uzimanje tečnosti, a to utiče na promene u celom organizmu. Javljaju se otoci, osećaj nadutosti, nezadovoljstvo i gubitak samopouzdanja. Važno je posvetiti se svom zdravlju i slušati svoje telo. Obroci moraju biti sa više povrća, manji nego ranije, jer je metabolizam sporiji, a samim tim se i povećava telesna masa.

Informer

 

Muškarci, pažljivo!

U menopauzi žena je veoma osetljiva, pa je potrebno i da muškarci imaju u vidu promene kroz koje žena prolazi.

- Savet muškarcima je da treba da imaju više razumevanja za partnerke koje se nalaze u ovom životnom periodu, ali ne treba zaboraviti da i muškarci imaju svoj "period", a to je andropauza, o kojoj se još manje priča i polemiše nego o menopauzi - kaže dr Raović.

Alternativa za ublažavanje simptoma

Vitamin E je važan u periodu menopauze, a imaju ga klice žitarica, kukuruzno ulje, iznutrice, jaja, orašasti plodovi, suncokretove semenke, tamnozeleno lisnato povrće

Vitamin C je dobrodošao čak i u kombinaciji s ostalim vitaminima. Vitaminom C su bogati citrusi, zelena paprika, dinja, bobičasto voće, kivi, paradajz, zeleno lisnato povrće

Beta-karotena ima u bundevi, dinji, marelici, šargarepi, paprikama, papaji, paradajzu, lubenici, rotkvicama, zobenim pahuljicama

Cink - crveno meso, jaja, sir, iznutrice, celovite žitarice, plodovi mora, mahunarke, tofu, pivski kvasac, pečurke, semenke bundeve i suncokreta

Selen - heljda, ječam, proso, raž, smeđi pirinač, zob, masna riba, školjke, susam, brazilski oraščići

Polifenoli - semenke grožđa, crno vino, indijski i zeleni čaj

Detelina je bogat izvor fitoestrogena. Pomaže u normalizaciji menstrualnog ciklusa, bolnih menstruacija, ali i smanjivanja simptoma menopauze, a deluje preventivno i protiv raka

Neven se još od davnina koristi kao pomoć u normalizaciji menstrualnog ciklusa i kod smanjenja menstrualnih bolova