Autor: Informer.rs

21.05.2024.

13:10

Foto: Shuterstock

Magazin

Popularna dijeta je loša za zdravlje! Nova istraživanja upozoravaju na opasnosti

Prema novim saznanjima ketogena ili keto dijeta izaziva nakupljanje oštećenih ćelija u organima miševa, što ukazuje da ovakav način ishrane može ubrzati starenje organa, povećavajući rizik od srčanih oboljenja i raka.

U poslednje vreme sve više ljudi, sa ciljem gubitka kilograma, eksperimentiše sa keto dijetom, tokom koje se u organizam unosi malo ugljenih hidrata i veoma mnogo masti.

S obzirom da su prethodna istraživanja pokazala različite efekte ove vrste ishrane, doktor Dejvid Gius sa Medicinskog univerziteta UT u San Antoniju i njegove kolege odlučili su da sprovedu testove na miševima.

Informer

 

Tri nedelje su hranili šest miševa ishranom u kojoj je više od 90 odsto kalorija dolazilo iz masti, a manje od 1 odsto iz ugljenih hidrata. Kontrolna grupa glodara jela je standardnu ishranu u kojoj je 17 odsto kalorija dolazilo iz masti, a 58 odsto iz ugljenih hidrata.

Naučnici su potom analizirali uzorke tkiva iz srca, bubrega, jetre i mozga miševa. Otkrili su da su životinje na ketogenoj ishrani imale  značajno više prerano ostarelih ćelija u svojim organima u odnosu na one na standardnoj ishrani.

Na primer, u njihovim bubrezima je u proseku zabeležena četiri puta veća količina markera ćelijskog starenja.

Informer

Nivo loših ćelija raste sa godinama, a čini se da bi keto dijeta mogla da ubrza njihovo nakupljanje i starenje tela.

Ova vrsta ishrane bi stoga mogla povećati rizik od srčanih oboljenja, raka i dijabetesa tipa 2, tvrde stručnjaci.

Kada su stručnjaci ponovo uveli standardnu ishranu miševima koji su neko vreme dobijali keto obroke, starenje ćelija je smanjeno.

Istraživanje koje donosi nova saznanja o keto dijeti objavljeno je u časopisu Science Advances.