Autor: Informer.rs

25.05.2024.

15:40

Foto: Shuterstock

Magazin

Zaboravite na avokado i borovnice! Stručnjaci otkrivaju šta je superhrana

Ako pogledate kulinarske kanale na društvenim mrežama videćete veliki broj kuvara koji spremaju kupus na razne načine. 

Kupus na roštilju

Ovo lisnato povrće može da se priprema na roštilju i tada dobija mesnatu teksturu i odličan ukus koji može da se poboljša brojnim marinadama ili prelivima.

Kupus je povrće koje je u trendu i to sa razlogom. Ima značajnu nutritivnu vrednost - sadrži vlakna, polovinu potrebne dnevne doze vitamina K, trećinu potrebne dnevne doze vitamina C i deset odsto od potrebnog dnevnog unosa folne kiseline.

Ovo lisnato povrće takođe sadrži određene količine mangana, vitamina B6, kalcijuma, kalijuma, vitamina A, gvožđa i riboflavina.

Informer

svež kupus

Kupus je zeljasta biljka koja pripada istoj porodici kao i brokoli, karfiol, zelje i kelj.  Ovo povrće  sadrže jedinjenja koja se bore protiv raka i ima moć da drži upalu pod kontrolom, smanjujući rizik od srčanih problema.

Kupus može varirati u boji od zelene do crvene i ljubičaste, a listovi mogu biti glatki ili naborani.

Informer

crveni kupus

Kupus ponekad može biti i na lošem glasu - ne vole svi ovo povrće u kuvanom obliku. To je uglavnom zato što kada je prekuvan, kupus može da ispusti neprijatan sumporni miris. 

Ali, ako se pravilno kuva, ovo povrće može biti veoma ukusno i može doprineti raznovrsnosti vaše ishrane.

Informer

Osim što smanjuje upale, kupus sadrži antocijanine zdrave za srce, koji pripadaju porodici flavinoida.

Kupus snižava holesterol

Studija iz 2013. u časopisu Circulation koja je obuhvatila 93.600 žena, otkrila je da oni sa većim unosom hrane bogate antocijaninom imaju manji rizik od srčanog udara.

Kupus može da smanji i nivo holesterola. Rastvorljiva vlakna pomažu u snižavanju lošeg holesterola tako što se vezuju za supstancu u crevima i sprečavaju da se apsorbuje u krv.

Informer

izrendani kupus

Ali, s druge strane, ako jedete puno kupusa, to može izazvati nadimanje i pojavu gasova, zahvaljujući visokom sadržaju vlakana.

Dijetetičarka i kuvarica Laura Gerati rekla je da je kupus svestrano povrće, koje je mesnato i može se jesti kao glavno jelo. 

Preporuka kuvara je da kupus ispečete na roštilju i da mu se doda kiseli limunov sok ili začinsko bilje. Najpopularniji način jedenja kupusa je salata od kupusa, a treba imati na umu i da ova popularna namirnica ima malo kalorija, prenosi Daily Mail.