27.05.2024.

08:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Ako vam koža izgleda ovako to nisu bubuljice već nešto mnogo gore! Nikada u potpunosti ne možete rešiti problem (VIDEO)

Ovi znakovi i simptomi mogu da se pogoršaju, a zatim ponovno da nestanu na neko vreme. S obzirom na sličnost, rozacea se kao kožno stanje često pomeša sa aknama, drugim kožnim problemima ili prirodnim rumenilom.

Upravo to je i prikazano u videu, gde dermatolog prikazuje šta je rozacea.

- Ako vaša koža izleda ovako, možda imate grinje na svom licu. Ja sam dermatolog i tvrdim vam da akne ovako ne izgledaju. Ovo je rozacea, podstaknuta malim stvorenjima koja se zovu demodeks grinje i hiljade ovih bića živi na vašoj koži. Ako imate rozaceu, oni su krivci zašto stanje može da se pogorša, a loša vest je što se njih nikada ne možete u potpunosti rešiti - ispričala je žena u videu.

Šta je rozacea i kako se leči?

Iako ne postoji lek za rozaceu, određenom terapijom ovo se stanje može da se drži pod kontrolom i da se ublaže simptomi. Znakovi i simptomi uključuju crvenilo lica, male krvne žile na nosu i obrazima koje pucaju i postaju vidljive (paučaste vene), gnojne bubuljice, osećaj peckanja, koža zahvaćenog područja može da bude vruća i osetljiva.

Informer

 

Tačan uzrok rozacee još uvek nepoznat, dermatolozi smatraju da može da bude posledica preaktivnog imunog sistema, genetike, okoline ili njihove kombinacije. Rozacea nije uzrokovana lošom higijenom i nije zarazna, a nagli napadi ovog stanja mogu da budu podstaknuti toplim napicima i začinjenom hranom, crnim vinom i drugim alkoholnim pićima, temperaturnim ekstremima, jakim izlaganjem suncu ili vetru, stresom, lekovima koji proširuju krvne žile, uključujući lekove za krvni pritisak, kozmetičkim proizvodima, proizvodima za negu kože ili kose.