12.06.2024.

16:30

Foto: Shutterstock

Magazin

Pogledajte svoj jezik! Ako izgleda ovako, nikako ne smete da pijete kafu - dovodite zdravlje u opasnost! (VIDEO)

Mnogima je jutarnja šoljica kafe ključna za početak dana. Ali doktor je upozorio da jedan iznenađujući simptom na vašem jeziku može da signalizira da je uopšte ne biste trebali da je pijete, piše The Mirror.

Dr. Anis Khalaf je na svom TikToku otkrio da postoji jednostavna provera koju možete da isprobate kod kuće.

- Znate li da li trebate da pijete kafu? Isplazite jezik i saznajte. Idite do ogledala i napravite mali test da biste saznali. Ako imate puno pukotina na jeziku sa debelim žutim premazom, verovatno ne biste trebali da pijete kafu - rekao je doktor u videu.

Dr. Khalaf tvrdi da to često ukazuje na potencijalnu "neravnotežu u telu", koju piće sa kofeinom može da pogorša. Iako nije dao previše detalja o tome zašto, spomenuo je nešto što je poznato kao "nedostatak yina" u kineskoj medicini.

- Ovo je nedostatak yina s toplotom i vlagom, što u osnovi znači nedostatak tečnosti ili hladnoće sa prevladavanje toplote - dodao je doktor.

Šta uzrokuje žutilo na jeziku?

Dr. Lorens Kuningham, doktor opšte prakse iz The UK Care Guidea, objasnio je da je "nedostatak yina" telesna neravnoteža u kojoj su "hranjivi aspekti" iscrpljeni, što dovodi do nemira, srčanih problema i drugih neugodnih simptoma.

Kako je kafa "inherentno zagrevajući" stimulans, ona može da pojačati ove simptome, međutim, tvrdi je da to nije uvek uzrok žutila jezika.

- Prema mom iskustvu, debela žuta naslaga na jeziku ukazuje na neravnotežu u probavnom sistemu tela, a ne na specifičnu averziju prema kafi - rekao je.

Znakovi da kafa negativno utiče na telo

- Ova naslaga može da se pripiše nizu okolnosti kao što su loša oralna higijena, dehidracija ili prisutnost bakterija i gljivica. Iako sama kafa obično nije uzrok, ona može da pogorša uslove koji dovode do žute naslage - dodao je.

- Kafa je kisela i može da promeni pH ravnotežu u ustima, što možeda doprinese proliferaciji bakterija i kvasaca, potencijalno dovodeći do žute naslage - objasnio je dr. Kuningham.

Informer

 

Osim simptoma na jeziku, postoje razni drugi znakovi da ispijanje kafe negativno utiče na vaše telo. Nelagoda u želucu i refluks kiseline su među najčešćima, jer je poznato da kafa povećava proizvodnju želudačne kiseline.

- Česte glavobolje ili migrene ponekad mogu da budu povezane sa preteranim unosom kafe, posebno ako se konzumiraju velike količine tokom dana - upozorio je dr. Kuningham.