17.06.2024.

13:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Ovo nije normalno stanje jezika! Ako imate ovakvu boju, javite se lekaru - možda ste bolesni, a to ne znate

Drugi uzroci

Redovnim uklanjanjem otpada sa našeg jezika možete "čistiti" i sprovoditi stalnu detoksikaciju organizma. Čišćenjem jezika poboljšava se osetljivost ukusnih pupoljaka, osvežava dah, a sprečava nastanak karijesa, plaka i bolesti desni.

Beo jezik može biti pokazatelj različitih bolesti ili posledica završetka nekog lečenja.

Stanje jezika uvek se koristilo za dijagnostikovanje bolesti u telu. Jezik nam pokazuje da nešto nije u redu s telom pre pojave boli i može da pomogne u otkriću prisutnosti neke bolesti.

Nekada su drevni iscelitelji verovali da pacijent nije potpuno izlečen sve dok jezik ne izgleda zdrav, čak i ako su svi simptomi osnovne bolesti već nestali.

Informer

 

Uglavnom bezopasno

Beo jezik može nekoga da zabrine jer to nije normalno stanje jezika, ali većinu vremena je bezopasno. Postoje slučajevi u kojima bela boja može da bude upozorenje na infekcije.

Stvaranje belog ili drugog plaka na jeziku može da bude prouzrokovano mnogim stvarima, ali to je inače povezano s našom zubnom higijenom.

Stvari kao što su suva usta, temperatura, pušenje, alkohol, disanje na usta, antibiotici mogu da budu uzrok belog jezika.

To takođe može biti i znak oslabljenog imuniteta ili nedostatka nekih vitamina i minerala u telu. Ako imate druge simptome kao što su bol i osećaj peckanja, bolje je da proverite sa svojim lekarom da li će vam trebati dodatno lečenje.