• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

12.06.2024

16:30

Pogledajte svoj jezik! Ako izgleda ovako, nikako ne smete da pijete kafu - dovodite zdravlje u opasnost! (VIDEO)

Shutterstock

Zdravlje

Pogledajte svoj jezik! Ako izgleda ovako, nikako ne smete da pijete kafu - dovodite zdravlje u opasnost! (VIDEO)

Podeli vest

Poznati doktor je otkrio je kako pregledom jezika u ogledalu možete da proverite da li treba da pijete kafu ili ne.

Mnogima je jutarnja šoljica kafe ključna za početak dana. Ali doktor je upozorio da jedan iznenađujući simptom na vašem jeziku može da signalizira da je uopšte ne biste trebali da je pijete, piše The Mirror.

Dr. Anis Khalaf je na svom TikToku otkrio da postoji jednostavna provera koju možete da isprobate kod kuće.

- Znate li da li trebate da pijete kafu? Isplazite jezik i saznajte. Idite do ogledala i napravite mali test da biste saznali. Ako imate puno pukotina na jeziku sa debelim žutim premazom, verovatno ne biste trebali da pijete kafu - rekao je doktor u videu.

Dr. Khalaf tvrdi da to često ukazuje na potencijalnu "neravnotežu u telu", koju piće sa kofeinom može da pogorša. Iako nije dao previše detalja o tome zašto, spomenuo je nešto što je poznato kao "nedostatak yina" u kineskoj medicini.

- Ovo je nedostatak yina s toplotom i vlagom, što u osnovi znači nedostatak tečnosti ili hladnoće sa prevladavanje toplote - dodao je doktor.

Šta uzrokuje žutilo na jeziku?

Dr. Lorens Kuningham, doktor opšte prakse iz The UK Care Guidea, objasnio je da je "nedostatak yina" telesna neravnoteža u kojoj su "hranjivi aspekti" iscrpljeni, što dovodi do nemira, srčanih problema i drugih neugodnih simptoma.

Kako je kafa "inherentno zagrevajući" stimulans, ona može da pojačati ove simptome, međutim, tvrdi je da to nije uvek uzrok žutila jezika.

 

@acupuncturefit Ever considered what your morning cup of coffee does from a Traditional Chinese Medicine perspective? Join Dr. Anis as he explores the intriguing effects of coffee on your body according to TCM. Learn why coffee might be beneficial for some body types and potentially harmful for others, depending on your individual balance of yin and yang. Discover the thermal nature of coffee and how it interacts with the energy channels in your body #oralhealth #didyouknow #healthtips #dranis #coffee ♬ Smalltown Boy - Bronski Beat

 

- Prema mom iskustvu, debela žuta naslaga na jeziku ukazuje na neravnotežu u probavnom sistemu tela, a ne na specifičnu averziju prema kafi - rekao je.

Znakovi da kafa negativno utiče na telo

- Ova naslaga može da se pripiše nizu okolnosti kao što su loša oralna higijena, dehidracija ili prisutnost bakterija i gljivica. Iako sama kafa obično nije uzrok, ona može da pogorša uslove koji dovode do žute naslage - dodao je.

- Kafa je kisela i može da promeni pH ravnotežu u ustima, što možeda doprinese proliferaciji bakterija i kvasaca, potencijalno dovodeći do žute naslage - objasnio je dr. Kuningham.

Foto: Shutterstock

 

Osim simptoma na jeziku, postoje razni drugi znakovi da ispijanje kafe negativno utiče na vaše telo. Nelagoda u želucu i refluks kiseline su među najčešćima, jer je poznato da kafa povećava proizvodnju želudačne kiseline.

- Česte glavobolje ili migrene ponekad mogu da budu povezane sa preteranim unosom kafe, posebno ako se konzumiraju velike količine tokom dana - upozorio je dr. Kuningham.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Ideje Trećeg rajha i dan danas žive! Hitler je bio izvršilac planova duboke države!
Live TV

Ideje Trećeg rajha i dan danas žive! Hitler je bio izvršilac planova duboke države!

Evropsko prvenstvo u fudbalu liči na Olimpijske igre u Minhenu održane 1936. U savremenom društvu doživeli smo to da u jednoj navodno demokratskoj državi u sred Evrope 50.000 ljudi skandira "ubi Srbina" i "Srbe na vrbe" i da niko na to ne reaguje. O ovoj temi, ali i o temi tajnih društava, odnosno onih koji upravljaju procesima u celom svetu govorio je u emisiji "Info veče" govorio je profesor Bojan Dimitrijević, ekonomista.

20.06.2024

22:17

Sve više zemalja Azije i Afrike odustaje od saradnje sa Zapadom! Amerika ide đonom, a Rusija uvažavanjem i saradnjom! (VIDEO)
Live TV

Sve više zemalja Azije i Afrike odustaje od saradnje sa Zapadom! Amerika ide đonom, a Rusija uvažavanjem i saradnjom! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon posete Severnoj Koreji, obišao i Vijetnam. Po dolasku je otišao u predsedničku palatu gde se sastao sa vijetnamskim predsednikom Toom Lamom. Ovo je peta Putinova poseta Vijetnamu, a prva posle 2017. godine. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su Mihail Zvinčuk, vojni bloger i autor projekta "Ribar" i Vladimir Prebiračević iz srpsko-ruskog centra "Majak". Putem vajber uključenja uživo u program javio se i ratni reporter Igor Damjanović.

20.06.2024

19:07

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Samo danas besplatan ulaz na bazene!
Kuća časti

Samo danas besplatan ulaz na bazene!

Kupališna sezona na bazenima kragujevačkog Sportsko-privrednog društva Radnički d.o.o. zvanično će biti otvorena u četvrtak 20. juna, a svi posetioci bazena prvog dana imaće besplatan ulaz i mogućnost besplatnog korišćenja suncobrana i ležaljki.

20.06.2024

07:50