Autor: Informer.rs

30.06.2024.

19:00

Foto: Peđa Milosavljević/Shutterstock

Magazin

Koristite veštački zaslađivač? Nutricionistkinja Raičević otkrila šokantnu istinu o zameni za šećer

Sagovornica Informera, nutricionistkinja Milka Raičević, kaže da  šećer izaziva zavisnost. 

- Treba znati da mozak radi na šećere, ali postoji velika razlika između zdravih i nezdravih šećera - onih koji imaju samo kalorije i od kojih postajemo zavisni.

Informer

Informer

Nutricionistkinja ističe da odvikavanje od šećera treba da bude odvikavanje od namirnica koje sadrže šećer, kao i pronalaženje zdravijih varijanti.

- To je na prvom mestu med, koji je i hrana i lek. Med odvikava od bolesnog šećera. Danas je veoma rasprostranjena zamena za šećer urma, zatim i melasa, trsni šećer. Treba uzimati šećere koji su zdravi - ističe naša sagovornica.

Zdrava zamena za sok

Nutricionistkinja predlaže i zdrav napitak koji može da bude zamena za sok, a koji se pravi od vode, limuna, nane i đumbira.

Sve treba promešati, ostaviti preko noći i zatim piti. (Treba napomenuti da đumbir ne prija svima, pa sa količinom đumbira u ovom napitku treba biti oprezan i dozirati ga prema želji i ukusu)

Informer

 

Zaslađivači slađi od šećera

Takozvani zaslađivači spadaju u veoma nezdrave veštačke zamene za šećer jer su i do 4 puta slađi od samog šećera, tvrdi nutricionistkinja i otkriva da u tu grupu spadaju kalijum acesulfam, aspartam, neotam, saharin i sukraloza.

Naša sagovornica navodi i da je normalno da čovek unese 7 kašičica šećera dnevno, ali da mi unosimo mnogo više, jer mnogi proizvodi sadrže šećere. 

- Umesto belog hleba treba uzeti integralni hleb, umesto jogurta - kiselo mleko ili kefir. Treba uzimati kuvano meso, a ne suhomesnate proizvode pune aditiva. Pirinač ima ugljene hidrate koji se pretvaraju u šećer, koji se pretvara u mast. Trebalo bi da izaberete integralni pirinač. Šećera ima u senfu, kečapu, majonezu... Šećeri su nam neophodni, ali treba da biramo zdrave šećere - naglašava Raičević i dodaje da da o hrani treba stalno razmišljati, kao i da prioritet treba dati hrani koja sadrži vodu.

 - Treba uzimati povrće i voće i to jedan plod dnevno ili onoliko voća koliko stane u šaku (ako je u pitanju bobičasto voće). Kada je u pitanju lubenica, treba uzeti jednu tanku krišku lubenice. Ne treba kupovati gotove sokove, koji sadrže šećer i veštačke zaslađivače. Umesto čokolade, možete uzeti kockicu crne čokolade ili napitak sa kakaom.

Ona predlaže i da uzmete pulpu dunje (deo sa semenkama), dodate vodu i promešate i dobićete idealan sok, koji će vam ugasiti žeđ tokom letnjih dana.

Naša sagovornica tvrdi da je okretanje leđa nezdravim šećerima i okretanje zdravijim varijantama višestruko korisno za čitav organizam.

- Primetićete bolju koncentraciju, gubitak težine, normalniju stolicu, čistiju kožu, lepši ten. Ojačaće vam čitav organizam, a telo će biti zahvalno - zaključuje nutricionistkinja Raičević.