23.07.2024.

13:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Pijte svako jutro ovaj moćni napitak i imaćete bolji imunitet! Pun je vitamina, a prelepog je ukusa

Ukoliko uživate u jutarnjem smutiju, onda ili postoji nešto što redovno pravite ili pak volite da promenite ukuse. U koju god kategoriju da spadate, podstičemo vas da praktikujete ovakav način konzumiranja voća i povrća kako biste održali dobro opšte zdravlje.

Ovaj zeleni smuti je prava stvar: koristite dva sveža sezonska sastojka koja će podržati vaš imuni sistem, a to je nešto čemu svi trenutno dajemo prioritet.

Nutricionisti često ističu kako za celokupno zdravlje organizma treba jesti raznoliko, sa što više lokalno uzgojenih i sezonskih namirnica na meniju, a taj savet je najlakše slediti tako što ćete pripremati smuti.

- Ovaj zeleni smuti zato sadrži dva sveža sezonska sastojka koja dokazano podržavaju imunološki sistem, što nam je svima prioritet - rekla je blogerka i autorka Eliza Salivan.

Informer

 

Reč je o kiviju i pomorandži, dve sezonske zimske voćke koje su ujedno izvrsne i za podizanje imuniteta.

- Pomorandže su bogate vitaminom C, antioksidansom koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala  - objasnila je dijetetičarka dr Maja Feler, dodavši da je, iako nešto manje poznat i slabije zastupljen na menijima, i kivi takođe izvrstan za podizanje imuniteta i za aktivaciju svih odbrambenih mehanizama organizma.

- Uz to, kivi je takođe bogat vitaminom C, kao i nekim drugim ključnim hranjivim materijama, poput kalijuma.

Osim voća, ovaj smuti sadrži i takozvani bebi kelj, koji ima čak tri puta više vitamina C od npr. spanaća, a u njega idu i semenke konoplje (ili konopljina srca), koje su takođe izvrsne za imunitet, pa nutricionista dr Desire Nilsen kaže da ih dodaje svim jelima i konzumira svakodnevno.

Našem imunološkom sistemu su potrebni minerali koje one sadrže: poput magnezijuma i mangana koji nam pomažu da se opustimo i održavamo bitnu ravnotežu creva i mozga.

Informer

 

Zeleni smuti za imunitet

Sastojci:

2 šoljice bebi kelja

1 kivi

1 pomorandža

1 kašika srca od konoplje

od 1 do 1,5 šoljice bezmasnog mleka

1 kašičica kurkume

prstohvat mlevenog crnog bibera

1 kašičica svežeg narendanog đumbira

Sve sastojke dobro izmešajte u blenderu i dolivajte mleko dok ne dobijete željenu teksturu.

Uživajte!