Magazin
Odmah prestanite da kuvate ove namirnice! Evo i zašto
Kuvana cvekla gubi 25 odsto folata (oblik vitamina B9), kao i mnoštvo drugih vitamina i minerala. Cvekla sadrži kalcijum, gvožđe, belančevine i kalijum, kao i visok nivo vlakana, zato je jedite sirovu.
Kelj u kuvanom stanju nema ista svojstva u borbi protiv različitih bolesti kao sirovi kelj. Ova namirnica sadrži spojeve koji se nazivaju glukozinolati, a koji se pretvaraju u drugačiji spoj kada se skuvaju.
Crvena paprika je odličan izvor vitamina C. Ona sadrži skoro tri puta više tog vitamina nego narandže, ali toplota ga uništava.
Borovnice su pune antioksidanata koji se zovu flavonoidi. Najbolje ih je konzumirati sirove kako biste u organizam uneli što je više moguće. Osim toga, nekoliko istraživanja je otkrilo kako obrada borovnica smanjuje nivo polifenola.
Crveni luk ima mnoštvo zdravstvenih prednosti, posebno ako konzumirate sirov. Osim toga, luk može pomoći kod sprečavanja kardiovaskularnih bolesti.