06.08.2024.

20:01

Foto: Shutterstock

Magazin

Budite na oprezu! U ovom razdoblju života srčani udar najčešće pogađa žene - evo koji je razlog

S godinama je povećan rizik od srčanog udara kod muškaraca i žena, a dr. Lisa Fairveder, istraživač kardiovaskularnih bolesti u klinici Mayo, tvrdi da žene koje su prošle kroz menopauzu, nevezano za njihove godine, imaju najveći rizik od srčanog udara.

Razlog tome je taj što je nakon menopauze smanjen nivo estrogena, kao i da bi žene nakon menopauze trebale da obrate pažnju na zdravlje svog srca.

Informer

 

- Izgled plaka nakon menopauze se menja pa se povećava šansa da će pući. Žena tada izgleda, s imunološkog stajališta, poput muškarca - kaže dr. Fairveder u videu na YouTubeu.

Kako estrogen pomaže u zaštiti od srčanog udara?

Doktorka je rekla da estrogen pomaže u zaštiti od srčanog udara tako da sprečava upalu koja pridonosi nakupljanju plaka u koronarnim arterijama, a s obzirom na to da nakon menopauze nivo estrogena naglo pada, stvari se menjaju.

- Estrogen je taj koji pruža ženama zaštitni učinak protiv srčanih bolesti, što je zapravo razlog zašto se rizici povećavaju kod žena nakon menopauze i kasnije u životu - rekla je dr. Lisa.

Informer

 

Šta bi onda žene nakon menopauze trebale da urade kako bi ostale zdrave?

Doktorka je naglasila da je potrebno pripaziti na faktore rizika, a kontrola sledećih stvari može znatno da smanji rizik od srčanog udara:

- kontrola krvnog pritiska

- nivo holesterola

- održavanje zdrave telesne težine

- redovno vežbanje

- prestanak pušenja