08.08.2024.

10:00

Foto: Freepik.com

Magazin

Ne odlažite alarm, opasno je po zdravlje! Medicinska sestra objasnila zašto treba izbegavati tu naviku (VIDEO)

Džordan Brus je na društvenoj mreži objavila video i objasnila svojim pratiocima zašto ne bi trebali da postavljaju više jutarnjih alarma, odnosno da odlažu alarm za pet ili deset minuta.

- Ako ste neko ko postavlja uzastopne alarme, imam loše vesti za vas. Nije do mene, samo pokušavam da pomognem -  rekla je ona.

Video je objavljen na TikToku i ima više od 10 miliona pregleda.

Alarmi su stres za telo

Džordan je objasnila koliko je to loše po  zdravlje.

- Buđenje uz višestruke alarme svako jutro ometa vaš ciklus brzih pokreta očiju (REM), što zapravo uzrokuje inerciju spavanja, povećanu pospanost, umor, promene raspoloženja i takođe podiže nivo kortizola - otkrila je medicinska sestra.

Objasnila je da alarmi pokreću odgovor na borbu ili beg, svaki put kada se aktiviraju, što se može smatrati stresnim za telo.

Hronična jutarnja adrenalinska reakcija s vremenom može uzrokovati dugotrajni stres, depresiju i kardiovaskularne probleme piše na stranici Joint Chiropractic.

Napetost koja se stvara u vašem telu zbog nedostatka stalnog sna može da doprinese gojenju.

- Višak nivoa kortizola tera vas da dobijete na težini. Dakle, kada se alarm oglasi, vreme je, ustanite. Izgledaćete i osećaćete se bolje - poručili su.

Značaj sna

Džordan je naglasila daje redovan san jedna od najvažnijih stvari po zdravlje. 

- Zdrav san je veliki deo mog fizičkog i mentalnog zdravlja. Ne bih bila u formi u kakvoj jesam bez ozbiljnih istraživanja u delu dubokog sna. Ne izazivajte sebi dodatni fizički i psihički stres - rekla je ona.

To se nije svidelo njenim pratiocima pa su komentarisali:

-  Ali kad se vratiš na spavanje nakon prvog alarma, to je najbolji osećaj.

- Prespavam alarme i zato mi treba nekoliko. Ne možete da imate inerciju spavanja ako se ne probudite - našalila se jedna osoba, piše New York Post.