Autor: Informer.rs

18.08.2024.

08:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Melemi za opekotine od sunca! Pomozite svojoj koži nekom od namirnica iz kuhinje

Nažalost, opekotine od sunca se ne primete odmah, već najčešće sat i više posle izlaganja suncu. U tom slučaju, pomozite sebi nekom od namirnica koje imate u svojoj kuhinji.

Prvo se rashladite

Najvažniji tretman opekotine od sunca jeste da je ohladite, pa stoga preduzmite mere hlađenja pre nego što isprobate nešto drugo. Kvasite svaki predeo sa opekotinom hladnom vodom ili hladnom oblogom petnaest minuta. Hladnoća smanjuje oticanje i odvodi toplotu sa vaše kože.

Zeleni čaj sadrži sastojke koji pomažu da se smiri zapaljenje, te ga možete koristiti kao obloge. Skuvajte lonče zelenog čaja, sačekajte da se ohladi, potopite krpu u čaj i koristite je kao oblogu.
Takođe, napravite čaj od nane ili dodajte dve kapi ulja od nane u šolju mlake vode. Ohladite ovu smesu, natopite njome meku krpu i nežno kvasite mesto sa opekotinom.

Informer

Sredstva za umirenje bolova

Posebno bolna mesta koja su stradala od sunca nežno istrljajte kriškama krastavca ili krompira. I krastavac i krompir sadrže jedinjenja koja hlade i pomažu da se smanji otok.

Sirće, takođe, ima umirujuće dejstvo, ono pomaže da se ublaže bol, svrab i zapaljenje. Potopite nekoliko listova kuhinjskog ubrusa u belo (alkoholno) ili jabukovo sirće i položite ih na mesta sa opekotinama. Ostavite ih tako dok se papir ne osuši i ponavljajte tretman onoliko često koliko vam prija. Ako vas opekotina svrbi, okupajte se u prohlađenoj vodi u koju ste dodali dve šolje sirćeta.
Bol smiruju i kapsule vitamina E, polomite jednu i stavite na kožu.

Informer

Stavite premaz

Mazanje jogurtom ili kiselim mlekom dobro je poznata metoda za saniranje opekotina od sunca jer ublažava simptome poput peckanja i osećaja zategnute kože.

Crvenilom zahvaćenu kožu očistite čajem od kamilice, a potom stavite mešavinu belanceta, meda i hememelisa, ili samo jedno od njih.

Stavite tanak sloj čiste aloe vere na bolnu kožu, koristeći ili sveže isečeno parče biljke ili gel koji možete kupiti u apotekama. Ako kupujete gel, uverite se da je stoprocentno čista aloe vera.

Probajte sa stavljanjem kreme koja sadrži kantarion kao melem za opekotine: ova lekovita biljka ima antiseptička i svojstva umirenja bola, a vekovima se koristi za lečenje rana i opekotina. Ako, međutim, uzimate ovu biljku oralno, morate se držati dalje od sunca, jer ona čini kožu osetljivom na UV zrake.

Kažu da pasta za zube ublažava bol kod manjih opekotina i poznata je po tome da zaustavlja nastajanje plikova.