• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/A.Adamović

28.06.2024

20:01

Izgoreli ste na suncu? Ovo su najbolja prirodna sredstva za opekotine, užarenu kožu oporaviće za tili čas

Shutterstock

Zdravlje

Izgoreli ste na suncu? Ovo su najbolja prirodna sredstva za opekotine, užarenu kožu oporaviće za tili čas

Podeli vest

Letnja sezona je u punom jeku, a sa njom dolazi i uživanje u sunčanju na plaži. Međutim, sunčevi zraci znaju da budu nemilosrdni, ostavljajući kožu osetljivom i podložnom opekotinama. Kozmetičarka Tamara Nikolć Agbaba otkrila je koja sve prirodna sredstva mogu da budu spas u takvim trenucima.

Leto je godišnje doba koje mnogi jedva čekaju kako bi uživali u suncu i moru, ali opekotine od sunca mogu brzo da pokvare planove za zabavu na plaži. Upravo zbog toga, važno je znati koje prirodne sastojke možete da koristite kao prvu pomoć kako biste ublažili neprijatnosti koje donosi preterano izlaganje suncu.

Foto: Shutterstock

 

Opekotine od sunca nastaju od štetnih UV zraka, a ako se dešavaju često u većem ste riziku od dobijanja raka kože.

Ukoliko vas sunce iznenadi i izgorite evo nekoliko saveta koje kozmetičarka Tamara Nikolić Agbaba daje kako da rashladite i ublažite bol od opekotina i smirite crvenilo kože. 

Foto: Privatna arhiva

Tamara Nikolić Agbaba

- Najbolje su hladne obloge, led ili više puta u toku dana hladan tuš kako bi se temperatura izgorele kože vratila u normalu. Pored kupovnih preparata, jekoderm, pantenol možete koristiti i kućne preparate za opekotine - kaže Tamara.    

Kiselo mleko, soda bikarbona, aloja vera, pena za brijanje, jogurt i mleko su samo neki od prirodnih sastojaka koji su se pokazali kao izuzetno efikasni u ublažavanju opekotina od sunca.

Foto: Shutterstock

 

Kiselo mleko i jogurt 

- Kiselo mleko i jogurt su bogati probioticima proteinima koji pomažu u obnavljanju kože i rashlađivanju jer imaju visoku PH vrednost - kaže Tamara i dodaje da je i samo mleko jako dobro kao pomoć kod opekotina, a dovoljno je samo da krpicu natopite sa njim i stavite na kožu.

- Mleko sadrži vitamine A i D, aminokiseline i masnoću koja pomaže koži da se opravi. Natopite neku čistu krpicu sa mlekom i stavite na kožu. 

Foto: Shutterstock

 

Soda bikarbona

Tamara je dala i savet kako sodu bikarbonu možete spremiti za obloge i pomoći vašoj koži da se umiri od sunca. 

- Sodu bikarbonu pomešajte sa malo vode da dobijete pastu. Dobijenu smesu možete naneti na bolnu površinu jer soda ima svojstva koja umiruju iritaciju i svrab.

Foto: Shutterstock

 

Aloja vera 

Aloja vera, već dugo poznata po svojim lekovitim svojstvima za kožu, hladi i hidrira, smanjujući crvenilo i bol. 

- Na moru možete pronaći ovu biljku, uzeti nekoliko njenih listova i kod kuće spremati obloge od gela koji ćete uzeti iz lista. Nanositi više puta dnevno na kožu ili stavljati kao hladne obloge - predlaže kozmetičarka.

Foto: Shutterstock

 

Pena za brijanje

Pena za brijanje može da vam pruži trenutno olakšanje jer sadrži sastojke koji hlade i hidriraju kožu.

- Ostavite je na užarenoj koži pola sata. Pena će početi da izvlači temperaturu jer mentol iz pene za brijanje rashlađuje kožu i spušta temperaturu. 

Tamara kaže da je jako bitno da nakon izlaganja suncu odmah delujete kako biste smanjili štetu i ubrzali oporavak kože, da izbegavate sapun tokom kupanja i da se redovno hidrirate.  

- Izbegavajte korišćenje bilo kog sapuna jer on dodatno iritira već nadraženu kožu. Najbolje je da se koža suši na vazduhu, ako koristite peškir lagano utapkajte i obavezno pijte dosta vode kako biste izbegli dehidraciju - savetuje Tamara. 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!
Live TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!

Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.

30.06.2024

22:24

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!
Live TV

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju i stručnjak za bezbednost Gordana Mišev.

30.06.2024

20:42

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)
Live TV

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Veljko Jovanović, član SNS-a, Radiša Roksić, biviši načelnik BIA, a uživo u program javio se i Rašed Ef Plojević zamenik predsednika Ešihata Islamske zajednice u Srbiji.

30.06.2024

19:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija