• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/A.Adamović

19.06.2024

19:00

Šokiraćete se šta uništava kožu! Ovaj aparat je tihi ubica - Sunce i so nisu jedini faktori

Shutterstock, Facebook

Zdravlje

Šokiraćete se šta uništava kožu! Ovaj aparat je tihi ubica - Sunce i so nisu jedini faktori

Podeli vest

Kada sunce neumorno sija, a povetarac sa mora donosi osveženje, leto na obali postaje vreme za opuštanje, uživanje i obnavljanje duha. Međutim, dok se prepuštamo čarima letnjih dana, važno je da ne zaboravimo na adekvatnu negu kože.

Suncem okupana koža, slana morska voda i pesak mogu biti nežni prijatelji, ali i izazovni faktori koji zahtevaju posebnu pažnju i brigu. Shodno tome pitali smo kozmetičarku Tamaru Nikolić Agbabu za ključne korake i savete za efikasnu negu kože tokom leta na moru, kako bismo osigurali da naša koža ostane blistava, hidrirana i zaštićena tokom cele letnje sezone.

Prvi korak piling 

Tamara savetuje da je pre izlaganja suncu bitno da očistite kožu sa pilingom, kako bi sprečili nastajanje akni i pospešili ravnomerno tamnjenje. 

- Jako je bitno pripremiti kožu za leto, a prvi korak je piling koji je veoma važan pre izlaganja suncu jer ukljanja mrtve ćelije sa površine kože koje se nakupljaju i sprečavaju ravnomerno tamnjenje, podstičući rast novih zdravih ćelija i sprečava pojavu akni. Piling ne sme da se vrši neposredno pre izlaganja suncu kao ni depilacija. Dovoljno je da ga uradite jednom nedeljno i naravno postoje proizvodi koji su posebni za telo i veće su granulacije pa nikako ne smemo da ih koristimo na licu, jer je piling za lice manje granulacije - objasnila je ona za Informer.

Foto: Shuterstock

 

Drugi korak hitratacija

Hidratacija je izuzetno važna i bitna za očuvanje zdrave kože. Koža treba da se hidrira kremom koja odgovara tipu kože i koja je laganije strukture. 

- Bitna je nega kože tokom cele godine, ali u letnjim mesecima posebno jer  pored sunca kožu isušuju i klima uređaji, a suvoća kože može dovesti do toga da lojne žlezde pojačano luče što može dovesti do pojave akni. Kožu možete da tonirate nekim dobrim tonikom ili tokom celog dana na plaži ružinom vodicom ili termalnom vodom. Najbitnije je unositi dosta vode, jer koliko god preparati za hidrataciju bili efikasni to nije toliko bitno već koliko vode unosimo u organizam - kaže Tamra. 

Foto: Shuterstock

 

Treći korak SPF faktor

SPF faktor je najvažnija zaštita kože tokom letnjih meseci, zato je po Tamarinom mišljenju bitno da izaberete odgovarajući faktor za lice i telo kako bi kožu očuvali hidriranom i zdravom. 

- SPF faktor je obavezan i to poseban za lice i poseban za telo. Za telo ne bi trebalo da nanosimo i na lice jer zbog drugačije i teške teksture može da postoji šansa zbog sunca i soli da se zapuše pore i da dođe do pojave bubuljica. Zato je bitno koristiti poseban faktor za lice i to 50 - naglašava kozmetičarka. 

Foto: Shuterstock

 

Tamara kaže da uz ovu negu mogu da se dodaju i suplementi koji na različite načine pomažu u pripremi kože tokom letnjih meseci. 

Beta karoten

- Ima važnu ulogu od štetnog dejstva UV zraka.

Vitamin C

- Osim što podstiče proizvodnju kolageni bori se protiv slobodnih radikala i izbeljuje fleke i pege od sunca. 

Kolagen

- Pomaže u regeneraciji i održava kožu eleastičnom i hidriranom. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija