• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

27.05.2024

08:00

Ako vam koža izgleda ovako to nisu bubuljice već nešto mnogo gore! Nikada u potpunosti ne možete rešiti problem (VIDEO)

Shuterstock

Zdravlje

Ako vam koža izgleda ovako to nisu bubuljice već nešto mnogo gore! Nikada u potpunosti ne možete rešiti problem (VIDEO)

Podeli vest

Rozacea je stanje kože koje uzrokuje crvenilo i vidljive krvne žile na licu, a takođe može da proizvede male, gnojne bubuljice.

Ovi znakovi i simptomi mogu da se pogoršaju, a zatim ponovno da nestanu na neko vreme. S obzirom na sličnost, rozacea se kao kožno stanje često pomeša sa aknama, drugim kožnim problemima ili prirodnim rumenilom.

Upravo to je i prikazano u videu, gde dermatolog prikazuje šta je rozacea.

- Ako vaša koža izleda ovako, možda imate grinje na svom licu. Ja sam dermatolog i tvrdim vam da akne ovako ne izgledaju. Ovo je rozacea, podstaknuta malim stvorenjima koja se zovu demodeks grinje i hiljade ovih bića živi na vašoj koži. Ako imate rozaceu, oni su krivci zašto stanje može da se pogorša, a loša vest je što se njih nikada ne možete u potpunosti rešiti - ispričala je žena u videu.

Šta je rozacea i kako se leči?

Iako ne postoji lek za rozaceu, određenom terapijom ovo se stanje može da se drži pod kontrolom i da se ublaže simptomi. Znakovi i simptomi uključuju crvenilo lica, male krvne žile na nosu i obrazima koje pucaju i postaju vidljive (paučaste vene), gnojne bubuljice, osećaj peckanja, koža zahvaćenog područja može da bude vruća i osetljiva.

Foto: Shuterstock

 

Tačan uzrok rozacee još uvek nepoznat, dermatolozi smatraju da može da bude posledica preaktivnog imunog sistema, genetike, okoline ili njihove kombinacije. Rozacea nije uzrokovana lošom higijenom i nije zarazna, a nagli napadi ovog stanja mogu da budu podstaknuti toplim napicima i začinjenom hranom, crnim vinom i drugim alkoholnim pićima, temperaturnim ekstremima, jakim izlaganjem suncu ili vetru, stresom, lekovima koji proširuju krvne žile, uključujući lekove za krvni pritisak, kozmetičkim proizvodima, proizvodima za negu kože ili kose.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)
Live TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)

Vođa kavačkog klana Radoje Zvicer i njegov saradnik Radoje Milović su, prema prepisci iz Skaj aplikacije koju su objavile podgoričke Vijesti, razgovarali 2021. godine o mogućnosti da će SAD sa Bajdenovim dolaskom na vlast ići "na rušenje Vučića svim silama". Vođa kavčana tvrdi da jedino oni mogu svrgnuti Vučića, uz pomoć 40.000 navijača. Ova saznanja, za Informer, komentarisali su Predrag Koluvija, direktor "Jovanjica nova" i profesor Miroslav Bjegović, stručnjak za bezbednost, tokom gostovanja u "Info jutru".

17.06.2024

12:43

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Izrael ima 90 nuklearnih bojevih glava! Na njih godišnje troši milijardu dolara i preti da će iskoristiti jednu
Planeta

Izrael ima 90 nuklearnih bojevih glava! Na njih godišnje troši milijardu dolara i preti da će iskoristiti jednu

Međunarodna kampanja za zabranu nuklearnog oružja (ICAN) procenjuje da Izrael poseduje najmanje 90 nuklearnih bojevih glava u svom arsenalu i da povećava svoju nuklearnu potrošnju. U izveštaju koji ispituje rashode za nuklearni razvoj, ICAN je otkrio da je Izrael povećao svoju nuklearnu potrošnju za 2,4 posto, što je ekvivalent od 1,1 milijarde dolara godišnje.

17.06.2024

15:42

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija