Autor: Informer.rs

08.08.2024.

22:00

Foto: Foto: Shutterstock, TikTok

Magazin

Stavio je kupus na koleno i rešio problem koji mnoge muči! Doktor otkrio neobičan trik! (VIDEO)

Doktor Kunal Sud, specijalista iz Merilenda, podelio je jednostavan i neobičan trik za ublažavanje bolova u zglobovima - oblaganje bolnog mesta listovima kupusa.

- Listovi kupusa se u nekim kulturama koriste kao topikalna terapija za smanjenje upale i bola -  objasnio je Sud u TikTok videu prošle nedelje.

- Veruje se da listovi sadrže jedinjenja sa potencijalnim protivupalnim svojstvima. Listovi se obično stavljaju na oboleli zglob nakon što su rashlađeni - dodao je. 

Istraživanje objavljeno 2022. godine pokazalo je da je obloga od kupusovih listova, koja se držala sat vremena, bila jednako efikasna u poboljšanju funkcije kolena i ublažavanju bola kod pacijenata sa osteoartritisom kao i hladni gel koji se primenjuje dvadeset minuta.

Osteoartritis, degenerativno oboljenje zglobova uzrokovano habanjem, pogađa 32,5 miliona odraslih Amerikanaca i najčešći je oblik artritisa.

Kako su istraživači pripremali obloge od kupusa?

Običan beli kupus nabavljen je iz severnog Tajlanda. Oštećeni slojevi kupusa su uklonjeni, a tvrda stabljika na sredini lista je isečena. Preostali delovi kupusa su isprani vodom i osušeni. Svaki list kupusa je pojedinačno vakumiran u plastične kese koje su potom čuvane u frižideru na 3 stepena Celzijusa nedelju dana pre upotrebe. Svakom učesniku istraživanja dodeljivana su dva ili tri lista kupusa u vakumiranoj kesi svake nedelje. Pre stavljanja na koleno, učesnici su morali da izlupaju listove flašom kako bi se omekšali, prenosi "Nypost".

- Iako je hladni gel praktičniji za lečenje osteoartritisa kolena, upotreba kupusovih listova može biti korisnija u nekim područjima, naročito u ruralnim sredinama gde je to jeftin domaći lek za ublažavanje bola u kolenima - napisali su istraživači u rezultatima, objavljenim u časopisu Pain Research and Management.

Naglasili su da upotreba kupusovih listova za bolove u zglobovima uglavnom anegdotalni, ali da nema štete u tome da se proba.

Neki od njegovih 2,3 miliona pratilaca na TikToku potvrdili su da su koristili listove kupusa kako bi ublažili otok u grudima tokom dojenja.

- Mnogo mi je pomoglo dok sam dojila. Mislila sam da je smešno, ali je zaista smanjilo otok i upalu - napisala je jedna žena.