• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

24.07.2024

10:00

Spavate na desnom boku? Odmah prestanite to da radite - Doktor upozorio na posledice! (VIDEO)

Freepik.com

Zdravlje

Spavate na desnom boku? Odmah prestanite to da radite - Doktor upozorio na posledice! (VIDEO)

Podeli vest

Pravilno spavanje je ključ za očuvanje zdravlja, ali mnogi ne shvataju koliko položaj tokom noći može uticati na našu dobrobit. Sada je stiglo "upozorenje" da spavanje na stomaku može izazvati različite zdravstvene probleme, uključujući refluks kiselinu.

Postoji mnogo teorija o pravilnom spavanju, a stručnjaci naglašavaju da određene poze mogu negativno uticati na zdravlje.

Doktor Karan Raj, poznat po svojim savetima na TikToku, skrenuo je pažnju na važnost pravilnog spavanja za očuvanje zdravlja. Reagujući na popularnu tvrdnju među influenserima da limunov sok pomaže kod refluksa kiseline, doktor Raj je objasnio zašto je ta tvrdnja netačna.

U svom videu, koristi vodeni balon, postavljen naopako na flašu, kako bi ilustrovao mehanizam refluksa kiseline.

 

 

- Balon predstavlja stomak, voda želudačnu kiselinu, a flaša jednjak. Spoj između balona i flaše predstavlja sfinkter jednjaka, ventil koji sprečava vraćanje sadržaja iz želuca u jednjak. Kada je ovaj sfinkter slab, sadržaj se može vratiti nazad, izazivajući refluks kiseline i gorušicu - objasnio je doktor Raj.

Doktor Raj je dodao da spavanje na levoj strani može smanjiti šanse za refluks kiseline.

- Stomak se prirodno savija na levoj strani, čineći sadržaj želuca niže postavljenim. To otežava vraćanje kiseline u jednjak. Suprotno tome, spavanje na desnoj strani povećava šanse za refluks jer je sadržaj želuca postavljen više od sfinktera - dodao. 

Za one koji pate od refluksa kiseline, doktor Raj savetuje da izbegavaju spavanje na desnoj strani, ravno ležanje i spavanje samo s jednim jastukom

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Da li Ukrajina ima keca u rukavu za pobedu u ratu? Svesni su da ni po čemu ne mogu da pariraju Rusiji, pa napravili poseban vojni ogranak! Evo u čemu je trik! (VIDEO)
Live TV

Da li Ukrajina ima keca u rukavu za pobedu u ratu? Svesni su da ni po čemu ne mogu da pariraju Rusiji, pa napravili poseban vojni ogranak! Evo u čemu je trik! (VIDEO)

Da li je zaista rat toliko surov? Nema sumnje da postoji velika država i vladari iz senke; njihovo prisustvo sve je transparentnije, ali jedine žrtve svih sukoba i ratova samo su civili. U francuskoj prestonici, dešava se haos. Pariz je pod opsadom. Oko grada je postavljena žica. Ljudi nemaju nikakve informacije i to stvara sve veću paniku. Jedan pripadnik Hamasa izjavio je da će krvave suze teći u Parizu jer Francuska pomaže Izraelu u ratu. Uživo u program javio se i novinar i ratni reporter Igor Damjanović koji je komentarisao situaciju na ukrajinskom frontu. Urednik "Srbija tajmsa" Antonije Kovačević javio se uživo u emisiju gde je kometarisao povlačenje Džoa Bajdena sa mesta predsedničkog kandidata.

23.07.2024

22:27

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija