• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

21.07.2024

20:00

Trudnica otišla na ginekološki pregled i doživela šok! Otkrili joj neobičnu bolest, zbog toga nije mogla da nosi tampone

Printscreen/Tiktok/ shannonwebster3

Zdravlje

Trudnica otišla na ginekološki pregled i doživela šok! Otkrili joj neobičnu bolest, zbog toga nije mogla da nosi tampone

Podeli vest

Šenon Vebster je 2016. godine na rutinskom testu otkrila da ima dve materice. Nije imala pojma koliko je njena anatomija neobična.

Šenon Vebster iz Bejsingstouka u Hempširu, uvek je imala neuobičajeno teške menstruacije otkako je prvi put prokrvarila u 14 godini. Ali, nije imala pojma koliko je njena anatomija neobična.

Rutinski test otkrio da ima dve materice

Ova 28-godišnjakinja je rodila svoje prvo dete 2014 godine, međutim tek nakon što je dve godine kasnije doživela pobačaj, rutinski test otkrio je da ima dve materice. Ovo neobično stanje, za koje se smatra da pogađa oko tri na svakih 1.000 žena širom sveta, medicinski je poznato kao "uterus didelphis".

I u daljem preokretu, snimci tokom njene sledeće trudnoće sa mlađim detetom otkrili su da ga je nosila u desnoj utrobi, za razliku od njenog prvog deteta, koje je nosila u levoj.

 

@shannonwebster3 2 wombs, 2 cervix and 2 vaginas was not what I expected to hear!!🤦🏼‍♀️ I am wanting to spread awareness of my crazy story to try and help others❤️ @jadie 2023 ♬ Oh No - Kreepa

 

Šenon je rekla da je njena dijagnoza učinila da iskustva sa prošlim menstruacijama imaju više smisla:

- Nisam mogla da koristim tampone. Pokušala sam da ih koristim, ali je bilo strašno bolno. Ujutro sam se budila prekrivena krvlju - rekla je Šenon.

Mnoge žene sa ovom anatomskom anomalijom ne znaju svoju dijagnozu jer nemaju nikakve simptome. U većini slučajeva dijagnostikuju se tek u trudnoći rutinskim skeniranjem i testovima. Međutim, neki simptomi uključuju bol tokom seksa, obilno krvarenje, česte pobačaje i prevremeni porođaj.

Lekari ne znaju uzrok didefilisa materice

Žene sa didelfisom materice se rađaju sa stanjem koje se pokreće tokom njihovog razvoja u materici. Međutim, medicinari još ne znaju tačan uzrok. Kod nekih obolelih može izazvati neplodnost, rizik od pobačaja i ograničeni rast fetusa.

Operacija spajanja dvostruke materice u jednu je moguća, ali se retko izvodi, samo u teškim slučajevima. Postupak uklanja unutrašnji zid tkiva koji razdvaja dve vagine, što može povećati šanse za održavanje trudnoće.

Stoga je činjenica da je ova mlada mama rodila dvoje zdrave dece veoma impresivna u medicinskoj zajednici, prenosi Dailymail.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija