• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.O.

21.07.2024

22:00

Desni vas bole i krvare? Može biti znak opake bolesti - Ne ignorišite ovo!

Shutterstock

Zdravlje

Desni vas bole i krvare? Može biti znak opake bolesti - Ne ignorišite ovo!

Podeli vest

Bolest desni može biti rani znak smrtonosne bolesti pluća, otkriva nova studija. Simptomi su veoma uobičajni, ali je od ogromne važnosti na vreme otići kod stomatologa.

Novo istraživanje pokazuje da oboljenje desni ima daleko ozbiljniji uticaj na zdravlje nego što se ranije mislilo.

Pored krvarenja i neprijatnog zadaha, loša oralna higijena može značajno pogoršati hroničnu opstruktivnu bolest pluća (HOBP). Naučnici sada otkrivaju da parodontitis, poznat i kao oboljenje desni, može dodatno otežati HOBP.

HOBP je šesti vodeći uzrok smrti u svetu, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Iako je pušenje glavni uzrok u zemljama visokog prihoda poput Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, mnogi nepušači takođe pate od ove bolesti.

Parodontitis je podmukla bolest

Parodontitis nastaje zbog nelečenog nakupljanja plaka, lepljivog sloja bakterija koji može očvrsnuti i izazvati upalu desni. Ako se ne leči, može stvoriti duboke džepove između zuba i desni, gde bakterije bujaju i mogu izazvati gubitak koštane mase.

Foto: Shutterstock

 

 

Ranija istraživanja su pokazala da parodontitis predstavlja rizik za mnoge bolesti, uključujući dijabetes, visok krvni pritisak i određene vrste raka. Novo istraživanje, objavljeno u časopisu mSystems, pokazuje da parodontitis aktivira imune ćelije povezane sa pogoršanjem HOBP-a, prenosi "Mirror".

Istraživači ističu da ovo otkriće može dovesti do novih načina lečenja HOBP-a kroz terapije koje ciljaju oboljenje desni. Tim istraživača iz bolnice "West China Hospital of Stomatology" na Univerzitetu Sichuan pokazao je da bakterije povezane sa oboljenjem desni aktiviraju gama-delta T ćelije i M2 makrofage, koje su ključne za imuni sistem.

Poboljšanjem terapije parodontitisa i ciljanjem inhibicije gama-delta T ćelija i M2 makrofaga, možda ćemo moći da kontrolišemo napredovanje HOBP-a - kaže dr Boju Tang, vođa istraživanja. 

Obratite pažnju na sledeće simptome:

Upalu desni, krvarenje prilikom pranja zuba, hroničan zadah i povlačenje desni. Ako primetite bilo koji od ovih znakova, konsultujte se sa stomatologom kako biste na vreme preduzeli potrebne korake i zaštitili svoje zdravlje.

U ovom najnovijem ispitivanju, kineski tim je koristio miševe da pokaže kako ove bakterije mogu pogoršati napredovanje HOBP-a. Eksperiment je pokazao da su miševi zaraženi i parodontitisom i HOBP-om imali ozbiljnije simptome nego miševi zaraženi samo HOBP-om.

Tim planira da nastavi istraživanja na ljudskim subjektima kako bi potvrdio ove nalaze.

- Dalje ćemo sprovoditi dodatna istraživanja na ljudima kako bismo potvrdili mehanizam - izjavio je Dr Li.

Planiraju da regrutuje pacijente sa oba oboljenja, pruže im terapiju za parodontitis i zatim uporede funkciju pluća i broj imunih ćelija pre i posle tretmana.

- Naša otkrića mogla bi dovesti do potencijalno nove strategije za lečenje HOBP-a -  zaključuje dr Li.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Tramp će se suprostaviti dubokoj državi i smiriti NATO alijansu! Ukrajinci se neće lako povući sve dok imaju podršku Amerike! (VIDEO)
Live TV

Tramp će se suprostaviti dubokoj državi i smiriti NATO alijansu! Ukrajinci se neće lako povući sve dok imaju podršku Amerike! (VIDEO)

Gosti emisije "Rat uživo" Informer TV bili su pukovnik Milan Jolović Legenda i analitičar Ljuan Koko. Govorili su o brojnim temama, prvenstveno o predstojećim izborima u Americi, odnosno informaciji da se demokratski kandidat Džo Bajden povlači iz izborne trke, ali i o drugim aktuelnim temama, kao što su ratovi u Ukrajini i Gazi.

21.07.2024

22:40

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija