Autor: Informer.rs

18.08.2024.

12:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Brzinski test otkriva da li ste alergični na sunce! Treba vam par minuta

Proveli ste ceo dan na suncu i sada vam je koža bolno crvena.

Ali, da li je to obična opekotina ili možda alergijska reakcija? Alergija na sunce ne znači da samo mrzite vrućinu; to je fizička reakcija na koži koja uglavnom nije opasna, ali može izazvati bol i iritaciju.

Informer

 

Kako izgleda alergija na sunce?

- Alergiju na sunce najčešće imaju mlade žene svetlog tena. Obično se javlja u proleće, kada delovi tela koji su bili prekriveni zimi iznenada osete sunčeve zrake. Najkritičniji su vrat i ruke. Rani simptomi su svrab, crvenilo, upala i osip - crvene tačke ili  plikovi -  objasnila je doktorka Kler Morison

Jednostavan test otkriva alergiju

Alergiju na sunce ponekad može biti teško dijagnostikovati, jer se simptomi razlikuju od osobe do osobe. Neko može osetiti neozdrživ svrab, dok je kod drugih koža upaljena uprkos visokom zaštitnom faktoru.

Ključ za prepoznavanje alergije na sunce je uočavanje simptoma koji se javljaju kada ste izloženi sunčevoj svetlosti. Da biste se testirali, jednostavno pokrijte deo kože i posmatrajte reakcije na sunce.

Informer

 

Ako na koži vidite određene simptome, koje ne vidite na delu tela koji je bio prekriven, verovatno imate alergiju na sunce.

Informer

Kako sprečiti alergijske reakcije


Osim bola i iritacije, alergija na sunce može štetiti vašem zdravlju i na druge načine. Neprijatne reakcije na sunce teraju ljude da izlaze napolje samo kada je oblačno, što može rezultirati nedostatkom vitamina D. Zbog toga je važno da alergičari uzimaju vitamin D u obliku tableta.

Informer

Da biste sprečili alergijsku reakciju na sunce, najvažnije je, logično, ne izlaziti napolje kada je sunce najjače.

Nosite pamučnu odeću koja diše, rashladite se i obavezno se tuširajte svaki dan toplom vodom, prenosi Metro.