04.09.2024.

21:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Probudila se u lokvi krvi! Mislila sam da imam rak, a onda me doktor šokirao

Gigi Gerencser nije imala redovne menstruacije tri godine kada se jednog jutra probudila i videla da joj je posteljina "natopljena krvlju".

Odjurila je u bolnicu gde su lekari i sami pomislili da krvarenje kod ove žene, koja je tada imala 53 godine, uopšte nije dobar znak.

- Mislila sam da krvarim od nečega što je puklo u meni, i bila sam ubeđena da imam rak grlića materice - kaže.

Lekari su je odmah poslali na biopsiju gde je uzet mali uzorak tkiva da bi se proverilo da li ima rak, ali je dve nedelje kasnije, kada nisu pronađene maligne ćelije, bilo jasno da je u pitanju redak simptom menopauze.

Informer

 

Usled čega je došlo do krvarenja? 

Zatim je imala sastanak sa svojim ginekologom, koji joj je objasnio zašto je imala obilno krvarenje.

- Moj ginekolog mi je rekao da je to veoma neobično ali ne i nemoguće. Imala sam finalnu fazu koja se manifestovala kao obilno krvarenje - rekla je Gerencser i dodala:

- To se dešava kada ženama ostane još nekoliko jajnih ćelija nakon što se menstruacija uspori. Znala sam da verovatno nikada više neću imati menstruaciju. Evo, pet godina kasnije, još uvek je nisam dobila, piše "Dailymail".

Tri godine pre ove epizode, Gigi Gerencser je bila u perimenopauzi  kada se javljaju prvi simptomi i jajnici počnu da se gase, ali telo još nije u potpunosti ušlo u menopauzu. I dalje je imala povremene menstruacije, ali su bile slabije, i i dobijala je ciklus i sa nekoliko meseci razmaka:

- Samo sam mislila da će ciklus postepeno prestati i da ga više nikada neću imati, a onda se desila ova epizoda sa obilnim krvarenjem - kaže.

Informer

 

Gigi Gerencser je otkrila kada je počela perimenopauza da se borila i sa intenzivnim napadima besa i anksioznosti, i imala je bolove u zglobovima, nadimanje i stalne navale vrućine.

- Anksioznost je bila nešto što nikada ranije nisam imala, ujutro čim otvorim oči osetim kako mi obuzima telo - navodi ona.

Da bi ublažila simptome uzimala je, kaže, lokalni hormon koji je 80 posto estriola i 20 posto estradiola, kao i vitaminske suplemente sa više magnezijuma, K2 i vitamina D i vodila računa da njena ishrana sadrži dosta zdravih masti poput lososa i lisnatog povrća.

Teško vaginalno krvarenje može biti znak raka 

Svake godine u svetu se zabeleži 528.000 novih i 266.000 smrtnih slučajeva, uzrokovanih rakom grlića materice. Sa preko 1.300 novoobolelih i približno 500 umrlih žena, rak grlića materice drugi je vodeći uzrok obolevanja i četvrti je uzrok umiranja od raka među ženskom populacijom u Srbiji. Jedan od simptoma raka grlića materice može biti i obilno krvarenje.