• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

22.03.2024

12:10

Izostanak menstruacije može da bude simptom zdravstvenog problema! Ovo svaka žena treba da zna

Shutterstock

Zdravlje

Izostanak menstruacije može da bude simptom zdravstvenog problema! Ovo svaka žena treba da zna

Podeli vest

Izostanak menstruacije u reproduktivnim godinama može biti bezazlena, ali može ukazivati i na zdravstvene tegobe.

Za svaku ženu je važno da sazna simptome i šta dovodi do odsustva menstruacije u reproduktivnim godinama.

Menstruacija kontroliše složeni sistem hormona koji svakodnevno utiču na ženu i njen razvoj - kako tela, tako i emocija. Predstavlja ciklično krvarenje iz materice koje nastaje kao posledica ovulacije.

Foto: Shuterstock

 

Rezultat ovulacije je i proizvodnja hormona estrogena i progesterona, koji služe za oplodnju jajne ćelije - trudnoću. Ukoliko oplodnja izostane, jajna ćelija puca, nivo hormona pada i materica se ljušti. Krv i oljušteno tkivo materice izbacuje se kroz rodnicu, a taj proces naziva se menstruacijom.
Prvi menstrualni period naziva se menarha, a pojavljuje se između 12. i 15. godine. Menstruacija može da dolazi na svakih 21 do 35 dana i može da traje od pet do sedam dana. Prestaje u periodu menopauze, koja dolazi između 45. i 55. godine života.

Foto: Shuterstock

 

Sve ovo predstavlja normalan i očekivan tok menstruacije, koja je bitan proces za svaku ženu, međutim, ona često može biti neredovna.
Ukoliko se nije ustalila u periodu puberteta, to može dovesti do različitih poremećaja kao što su neredovna menstruacija, amenoreja, menoragija, metroragija ili dismenoreja.

Šta je amenoreja?

Amenoreja se definiše kao izostanak menstruacije tokom reproduktivnih godina žene. Ona može biti fiziološka i patološka, dok patološka može biti primarna i sekundarna.
Kad devojčica starija od 15 godina još nije dobila prvu menstruaciju ili u roku od pet godina od prvih znakova puberteta, u pitanju je fiziološka amenoreja.
Otprilike jedna od četiri žene koje nisu trudne, ne doje, i ne prolaze kroz menopauzu doživi amenoreju u nekom trenutku života, saopštio je Američki nacionalni institut zdravlja.

Foto: Shuterstock

 

 

Primarna amenoreja

Uzroci primarne amenoreje su sledeći:

Hromozomski ili genetski problemi koji utiču na reproduktivni sistem

Hormonski problemi koji proizilaze iz problema s mozgom ili hipofizom

Strukturni problem s organima

Sekundarna amenoreja

Kad žena već ima redovnu menstruaciju, koja se ustalila, ali posle nekog perioda prestane da je dobija u periodu od tri do šest meseci, radi se o sekundarnoj amenoreji.

Razlozi za to mogu biti: trudnoća, laktacija, stres, hronična bolest, menopauza, operacije, gojaznost, primena lekova...
Simptomi su: valunzi, curenje mleka iz bradavica, suvoća vagine, glavobolje, bubuljice, prekomerna maljavost...
Sve ove simptome ne treba zanemariti, već je neophodno obratiti se lekaru specijalisti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15