• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.G.

21.03.2024

21:00

Evo šta da radite ako imate proširene vene, a sustiže vas prolećni umor - Vaskularni hirurg daje 3 važna saveta!

printscreen/privatna arhiva

Zdravlje

Evo šta da radite ako imate proširene vene, a sustiže vas prolećni umor - Vaskularni hirurg daje 3 važna saveta!

Podeli vest

Dr Dario Jocić ističe da proširene vene i prolećni umor mogu biti povezani, jer je loša cirkulacija čest uzrok proširenih vena, a uz to može doprineti prolećnom umoru.

Prolećni umor je uobičajeno stanje koje se javlja u na prelazu iz marta u april, a karakterišu ga osećaj iscrpljenosti, nedostatak energije i teškoće u koncentraciji. Ovo se obično dešava zbog promene godišnjeg doba i povećanja perioda dnevne svetlosti, što može uticati na naš ritam spavanja i hormone.

Prema rečima dr Daria Jocića, vaskularnog hirurga, proširene vene i prolećni umor mogu biti povezani, jer je loša cirkulacija čest uzrok proširenih vena, a takođe može doprineti prolećnom umoru. Slaba cirkulacija može dovesti do nakupljanja toksina i drugih štetnih materija u organizmu, što može dovesti do umora i iscrpljenosti.

Foto: www.pexels.com

umor

Dr Jocić, za Informer.rs preporučuje tri stvari za ublažavanje simptoma proširenih vena i prolećnog umora:

1. Fizička aktivnost

Nakon dužeg perioda neaktivnosti tokom zime, što može pogoršati simptome proširenih vena, potrebno je da se pokrenete. Za preporuku su sve one aktivnosti koje provereno podstiču cirkulaciju, poput šetnje, trčanja, vožnje bicikla ili rada u bašti. Probajte da izađete iz autobusa jednu ili dve stanice ranije i da prohodate tu deonicu. Takođe, umesto vožnje liftom, birajte stepenice kad god je to moguće.

2. Redovno nošenje kompresivnih čarapa

Ako se niste još odlučili za operaciju, a smetaju vam simptomi proširenih vena, probajte da nosite kompresivne medicinske čarape svaki dan. Ovo je naročito važno ukoliko je vaš posao vezan za dugo sedenje ili stajanje u mestu. Za čarape je važno da budu medicinske, a ne bilo koje elastične čarape, zato što samo medicinske stvaraju graduisani pritisak na nogu i omogućavaju da se krv iz perifernih delova nogu brže vraća ka srcu, bez zadržavanja.

Foto: Privatna arhiva

dr Dario Jocić

3. Uravnotežena ishrana, bogata antioksidansima i drugim hranjivim sastojcima

Zahvaljujući globalizaciji, u svako doba godine imamo na raspolaganju sveže voće i povrće. Ipak, ovo doba godine je vreme kad tipično dospeva zeleno povrće sa našeg područja i to treba iskoristiti maksimalno. Savetujem da jedete raznobojno voće i povrće. Ono sadrži bioflavonoide, koji imaju anti-upalno dejstvo i pojačavaju cirkulaciju. Brokoli, patlidžan, špargla, spanać, paprika babura, grožđe, citrusno voće i jagode spadaju u ovu kategoriju. Povećajte unos vlakana. Vlaknaste namirnice pomažu varenje i sprečavaju zatvor. Dobro varenje i uredan rad creva smanjuju pritisak na vene. Probajte da izbegavate namirnice sa visokim nivoom soli. I, jako važno, pijte dovoljno tečnosti.

- Uz ove savete, ako primetite da se simptomi proširenih vena i dalje javljaju ili pogoršavaju, važno je posetiti lekara, koji će preporučiti dalje dijagnostičke i terapijske procedure, uključujući terapiju venotonicima, u svrhu prevencije i usporavanja bolesti, skleroterapiju ili minimalno invanzivne hirurške procedure, poput tretmana laserom ili medicinskim lepkom - zaključuje dr Jocić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija