• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

22.03.2024

08:50

Nutricionisti otkrili koja hrana je najgora za probavu! Povećava rizik od mnogih bolesti

Shutterstock

Zdravlje

Nutricionisti otkrili koja hrana je najgora za probavu! Povećava rizik od mnogih bolesti

Podeli vest

Nutricionisti upozoravaju na štetnost crvenog mesa, pržene hrane, proteinskih pločica i gaziranih pića.

Nijedna od ovih namirnica vam neće štetiti ako ih jedete povremeno i umereno, ali gastroenterolozi, lekari koji su specijalizovani za održavanje zdravih creva i probavnog trakta, otkrili su koje namirnice treba izbegavati.

Proteinske pločice

Prve na listi su proteinske pločice. Neke od njih su napravljene od pravog voća i orašastih plodova i bolje su od drugih.

Ali doktorka Harmoni Alison, gastroenterolog u medicinskom centru Tafts, kaže da nikada ne jede visoko obrađene proteinske pločice.

One mogu dovesti do nadimanja i gasova.

- Nikad ne jedem proteinske pločice. Obično su visoko obrađene i sadrže mnogo aditiva koji su loši za vaše zdravlje. Istu količinu proteina možete dobiti u šoljici mleka, porciji putera od kikirikija, orašastih plodova ili semenki bundeve - navela je doktorka.

Foto: Shutterstock

proteinske pločice

Crveno meso

Gastroenterolozi upozoravaju ljubitelje crvenog mesa da budu posebno oprezni.

 - Crveno i prerađeno meso povećava rizik od raka debelog creva i polipa. Ima puno zasićenih masti, ali ako ćete ga konzumirati, količina koju konzumirate je važna. Rizik od raka debelog creva je veći kod onih koji konzumiraju više od 100 grama crvenog mesa - rekla je doktorka Rezvana Čoudhuri, gastroenterolog u Džons Hopkinsu.

Ona je dodala da isto važi i za mesne proizvode poput viršli i narezaka.

Foto: Shutterstock

crveno meso

Pržena hrana

Kao što se i očekivalo, ova lista takođe uključuje svu prženu hranu.

- Studije su pokazale da ulje za prženje može negativno da moduliše crevni mikrobiom, što dovodi do ateroskleroze, odnosno akumulacije masti i drugih supstanci na zidovima arterija - objasnio je doktor Mahmud Ganum, istraživač mikrobioma.

Dodao je da ovo nakupljanje masti može, nakon nekog vremena, da dovede do srčanog udara i moždanog udara.

Foto: Shutterstock

pržena hrana

Gazirana pića

Ako redovno konzumirate  bilo koju  vrstu zašećerenog gaziranog pića, možda je vreme da se oslobodite te navike.

- Ova pića su povezana sa hroničnim stanjima, kao što su dijabetes i srčana oboljenja -upozorio je doktor Sajmon C. Metjuz, gastroenterolog u Džon Hopkinsu.

- Pored toga, ona su često povezana sa izazivanjem gastrointestinalnih simptoma nadimanja, podrigivanja i refluksa - dodao je ;Metjuz, a prenosi Huffington Post.

Foto: Shutterstock

gazirana pića

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija