11.09.2024.

10:00

Foto: Shuterstock

Magazin

Ovo je najzdravije ulje za prženje! Ima silne zdravstvene benefite, a nije ni maslinovo ni kokosovo

Zbog čega stručnjaci za ishranu toliko cene ovo ulje?

Ulje avokada je puno oleinske kiseline, odnosno mononezasićenih masti, koje su mnogo zdravije za srce i krvne sudove od zasićenih, koje čine 12 odsto njegovog sastava.

Kad bismo pravili rang listu ulja po tome koliko zasićenih masti sadrže, ulje avokada bi se našlo iza kokosovog, palminog, ulja semenki pamuka, kikirikija, sojinog, ekstra devičanskog maslinovog ulja, kukuruznog i suncokretovog. Ulja koja su, pak, po ovom aspektu sadržaja kvalitetnija su: ulje grožđa, uljane repice, šafranike i oraha.

Informer

 

Ulje avokada je odličan izvor omega-9 masnih kiselina, antiinflamatornog antioksidanta vitamina E i luteina (koji pospešuje vid). U poređenju sa maslinovim uljem, avokadovo je puno fitosterola, steroida koji snižavaju LDL holesterol i koji se zadržavaju u ulju avokada čak i nakon dugih perioda izloženosti visokoj toploti.

Upravo ta tačka dimljenja je ključan razlog zašto je ovo najbolje ulje za prženje ona za nerafinisano iznosi 250 stepeni Celzijusa, a za rafinisano 271. Ipak, teško da ćete njime napuniti fritezu ili tiganj za pohovanje u dubokom ulju, s obzirom na to da flašica od 250 mililitara u Srbiji košta oko 900 dinara. Zbog toga, ali i zbog zdravstvenih benefita, i dalje je najbolji izbor da ga konzumirate u salatama ili prelivima, hladno ceđeno, u sirovom obliku.

Informer