Autor: Informer.rs

14.09.2024.

15:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Izbegavajte paprike ako imate ove tegobe! Možete ozbiljno da ugrozite zdravlje

Iako paprika nudi brojne prednosti, uključujući vitamin C, antioksidanse i vlakna, neki ljudi treba da izbegavaju ovo povrće zbog potencijalnih štetnih efekata na zdravlje.

Evo ko treba da izbegava paprike:

Osobe sa gastrointestinalnim problemima


Za ljude sa gastrointestinalnim poremećajima kao što su gastritis, želucu ili refluks, paprika može pogoršati simptome.

Paprika, naročito kada je začinjena, može izazvati dodatnu iritaciju sluzokože želuca i creva. Ovo može dovesti do povećanja bolova, nadutosti i gorušice. Za osobe sa ovim tegobama, važno je da izbegavaju paprike kako bi sprečili pogoršanje svojih simptoma.

Informer

Osobe sa preosetljivošću na solanacee

Paprike pripadaju porodici solanaceae, koja uključuje i druge namirnice poput paradajza, patlidžana i krompira. Neki ljudi su preosetljivi na ove namirnice, što može izazvati različite simptome, uključujući bolove u zglobovima, probavne smetnje i kožne reakcije.

Ako imate poznatu preosetljivost na solanacee, preporučujemo da izbegavate paprike kako biste sprečili neugodnosti i zdravstvene probleme.

Informer

Osobe sa alergijama


Iako retko, neki ljudi mogu razviti alergiju na papriku. Alergijske reakcije mogu varirati od blagih simptoma kao što su osip i svrab, do ozbiljnijih simptoma poput otežanog disanja i otoka.

Ako imate istoriju alergije ili sumnjate da biste mogli da budete alergični na papriku, važno je da se posavetujete sa zdravstvenim radnikom izbegavate konzumaciju paprike.

Informer

Osobe sa zdravstvenim stanjima koja utiču na metabolizam


Paprika sadrži kapsaicin, koji može uticati na metabolizam.

Za osobe sa određenim metaboličkim poremećajima ili oboljenjima poput dijabetesa, kapsaicin može da utiče na nivo šećera u krvi izaziva probleme u regulaciji glukoze.

Osobe sa ovim stanjima treba da budu oprezne i da izbegavaju paprike kako bi izbegli potencijalne komplikacije.

Informer

Osobe sa hroničnim bolestima


Ljudi sa hroničnim bolestima poput lupusa ili reumatoidnog artritisa mogu primetiti pogoršanje simptoma nakon konzumiranja paprike.

Neki pacijenti navode da začinjena hrana, uključujući i paprike, može uticati na upalu i povećati bol.