08.10.2024.

12:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Simptomi prehlade nisu uvek bezazleni! Bol u uhu može biti znak ozbiljne bolesti - obratite pažnju!

Bol u uhu i grlu i otežano gutanje mogu biti simptomi teže bolesti, a ne samo prehlade. Rak jezika često ima simptome koji se povezuju za manje ozbiljna stanja, ali na određene zdravstvene komplikacije morate da obratite veću pažnju.

Informer

 

Rak jezika spada u grupu karcinoma glave i vrata, a najčešći razlozi pojave bolesti jesu pušenje, konzumacija alkohola i infekcija humanim papiloma virusom, odnosno HPV-om. Najčešća vrsta raka jezika jest karcinom skvamoznih ćelija. Bolest može da se razvije u bilo kom delu jezika, ali rak koji se pojavljuje u prednje dve trećine jezika jeste rak usta. Osnova jezika je zadnja trećina, pa karcinomi koji se razviju u tom delu nazivaju se orofaringealnima.

Simptomi raka jezika

Neki od najkarakterističnijih znakova pojave karcinoma su crvena ili bela mrlja i kvržica na jeziku koja se ne povlači, dugotrajna grlobolja, otežano gutanje, bol u jednom uhu, osećaj pečenja jezika i kvržica na vratu. Ipak, potrebno je naglasiti da simptomi mogu da ukazuju na prehladu ili afte u usnoj šupljini.

Informer

 

U slučaju da postoji sumnja na rak jezika, doktor će uzeti malu količinu tkiva jezika. Nekad se radi nazalna endoskopija, pomoću koje se pregledavaju jezik, grlo i grkljan.

Najčešći način lečenja jes uklanjanje pogođenog područja jezika putem operacije. Nakon zahvata potrebna je posebna nega zbog teškoća sa konzumiranjem hrane, a posebno je zahtevno povratiti normalan govor. Nekad je potrebno i zračenje sa ciljem sprečavanja povratka bolesti.